АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Румънски кебапчета на европейския пазар
Традиционните румънски кебапчета, наричани "мич", ще могат да бъдат продавани на европейския пазар от 25 юни, предаде агенция Аджерпрес. Тогава влиза в сила Регламентът за категориите месо и използването на определени хранителни добавки в продукцията от месо. Използването на сода бикарбонат при приготвянето на румънските кебапчета породи съмнения в комисията на ЕС за безопасност на храните, че тази добавка може да се използва за прикриване на некачествено месо. С решение от 10 март на ресорната комисия обаче бе позволено използването на необходимите добавки за приготвяне на този традиционен продукт.
В Румъния годишно се консумират между 20 000 и 25 000 тона кебапчета, което означава, че на трапезата на румънците се сервират около 440 милиона кебапчета. "На Първи май се изяждат 30 милиона кебапчета. Ако бъдат наредени едно след друго, биха образували верига, която ще свърже Букурещ с Мюнхен, тоест 1500 километра", казва Алекс Журкони, председател на Националната федерация "Про Агро".
Tweet |
|