АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Румънски национални храни в пътеводител
Румънската чеснова разядка, наречена "муждей" (mujdei) зае първо място в класацията на международния кулинарен пътеводител ТейстАтлас (TasteAtlas) за най-добрите румънски храни.
„Муждей е румънската версия на чеснов сос. Приготвя се със скилидки чесън, слънчогледово масло, черен пипер и вода. Сосът обикновено се сервира с риба или пържени картофи. Може да е по-течен или по-гъст”, гласи описанието, направено от ТейстАтлас.
На второ място в класацията се нарежда румънската баница, а на трето - овчарски булзул (bulzul ciobanesc) - топката от качамак с овче сирене в средата. В топ 10 са румънските сарми, кебапчета (mici), гевречета (govrigi) и десертът, наречен “папанаши”(papanași) - традиционен пържен сладкиш със сладко и сметана.
Румънска следа има и в класацията на най-добрите традиционни супи в света. На 12-то място е Ръдъуцката супа - от района на град Ръдъуц в най-северната част на страната.
“Това е традиционна румънска супа. Приготвя се от пилешко месо, лук, сладък червен пипер, целина, моркови, лимонов сок, чесън, магданоз и сметана. Готви се на умерен огън, докато месото и зеленчуците омекнат. Супата е доста кисела поради добавянето на лимонов сок. В Румъния тя е особено ценена, защото е лек за махмурлук и за настинка“, пише ТейстАтлас.
В същата класация са и пилешката супа с фиде (56-то място), шкембе чорбата (75-то място), телешката чорба (86-то място).
“Енциклопедията на вкусовете”, както още е известен ТейстАтлас, включва над 10 000 храни и напитки от цял свят. БТА
Tweet |
|