EUR 1.9558
USD 1.7528
CHF 2.0762
GBP 2.3469
CNY 2.5001
you tube
mobile version

Русия блокира 81 европейски медии

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия блокира 81 европейски медии

mail20:40 | 25.06.2024прегледи 379 коментарикоментари 0


Русия блокира достъпа до осемдесет и една европейски медии, включително две български, на своя територия като ответна мярка срещу забраната на няколко руски медии в Европа, предадоха ДПА и Ройтерс.

Ще бъдат спрени излъчванията на телевизионни канали и достъпът до уебсайтове на медии, обяви днес руското министерство на външните работи на своята интернет страница.

Сред засегнатите медии от Германия са списание "Шпигел", седмичникът "Цайт" и всекидневникът "Франкфуртер алгемайне цайтунг". От австрийските медии забранени са държавната медия О Ер Еф и Австрийската медийна група. В списъка на руското външно министерство е и френско-германската телевизия "Арте". Франция е най-засегнатата страна от Европейския съюз с девет забранени медии.

В списъка попадат и две български медии - порталът "Медиапул" и вестник "24 часа".

Държавите от ЕС наложиха през май санкции на руската държавна агенция РИА Новости, издавания от държавата вестник "Российская газета", платформата "Гласът на Европа" и прокремълския вестник "Известия", в чиято медийна група има и телевизионен канал.

Те бяха забранени на територията на целия Европейски съюз. Според страните членки на ЕС обаче медиите и техните служители може да продължат да работят в ЕС. Забраната влезе в сила днес.

Министерството на външните работа на Русия даде две основания за своето решение: това е ответна реакция на мерките от страна на ЕС, но действията на Москва са породени и от недостоверни информации за руските военни действия в Украйна. Ако ЕС премахне ограниченията за руските медии, Москва също може да обмисли свалянето на своята забрана, отбелязва ДПА.

Властите в Русия вече спряха разпространението на редица руски медии, които критикуваха политиката на президента на страната Владимир Путин, както и достъпа до хиляди местни уебсайтове. Много журналисти са в затвори в Русия по обвинения в предполагаемо злепоставяне на руската армия.

Подобно на блокираните европейски медии до забранените руски сайтове може да се достигне с помощта на VPN-услуги (Virtual Private Network, виртуална частна мрежа), които пренасочват трафика на данни, така че потребителите да могат да променят местоположението си онлайн.

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Общини: Четири истории за успеха

06:58 | 07-08-24 | 1292