EUR 1.9558
USD 1.8180
CHF 2.0126
GBP 2.3097
CNY 2.4996
you tube
mobile version

Русия с поправки в Третия енергиен пакет

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия с поправки в Третия енергиен пакет

mail09:30 | 19.05.2014прегледи 686 коментарикоментари 0


Русия е подготвила поправки в Третия енергиен пакет на ЕС, чиито норми в момента възпрепятстват газопровода Южен поток, заобикалящ Украйна, тъй като задължават притежателя на газа да споделя тръбите с други компании, пише в. "Известия".
По думите на съветника на Газпром експорт Андрей Конопляник, професор в Руския държавен университет "Губкин", в рамките на европейските експертни групи се разработват изменения и
допълнения на нормите на Третия енергиен пакет, при одобрението на които могат да бъдат спазени антимонополните закони на ЕС и интересите на инвеститорите в Южен поток едновременно. Конопляник обяви тази инициатива на конференция в Брюксел за газовите аспекти на енергийния диалог между Русия и ЕС. Той предлага в Трития енергиен пакет да има отделен член, предвиждащ възможността още в етапа на проектиране на големи трансгранични тръбопроводи да се прави "абонамент" за тяхната мощност от страна на основните потребители на газ, осигурена по дългосрочни договори и предвиждаща глоби в случай на неизкупуване на заявените количества. Така страните или компаниите ще имат гарантирани обеми газ, а компанията оператор, осигуряваща строежа на тръбопровода и подаването на гориво по него, ще може да защити инвестициите си, без да строи губещи мощности и формирайки дългосрочна и икономически обоснована тарифа за доставянето на газа за своите клиенти. Така ще могат да бъдат избегнати сегашните изключения от правилата на Третия енергиен пакет, които трябва да се съгласуват в безброй чиновници на Европейската комисия и страните членки на ЕС.
На първо време се планира нормата да се разпростре към бъдещи газопроводни проекти, сред които от Иран и Ирак за Европа, но и Газпром може да има полза във вид на гаранции за възвръщаемост на дългосрочните инвестиции в строеж на тръбопроводи, както и да бъдат съхранени интересите на европейските акционери в Южен поток.
Конопляник отбелязва, че засега европейските регулатори са против такава норма, но според него в кулоарите тя се одобрява от представители на ЕК и на Газпром. Той посочи, че сегашният принцип за разпределяне на мощностите на търгове сред конкурентни компании връзва ръцете на основния строител на тръбопроводите.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg