EUR 1.9558
USD 1.7528
CHF 2.0762
GBP 2.3469
CNY 2.5001
you tube
mobile version

Русия-Украйна:Няма плащания, няма газ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия-Украйна:Няма плащания, няма газ

mail13:40 | 16.06.2014прегледи 1213 коментарикоментари 0


Срокът за превеждане на 1,95 милиарда долара от Нафтогаз на Газпром изтече днес в 10 часа московско време (9 часа българско), засега няма данни за постъпване на средства, предаде ИТАР-ТАСС.
Газпром обяви, че преминава към система на авансово плащане на газа от Украйна след изтичането на ултиматума, съобщиха световните агенции. "В случай, че средствата не постъпят, както беше обявено по-рано, доставките на газ за Украйна ще се извършват в режим на авансово плащане", заяви в Киев след приключването на преговорите говорителят на Газпром Сергей Куприянов.

"Решението е взето поради хронично неплащане от Нафтогаз. Просрочените задължения на компанията за доставения руски газ възлизат на 4,458 милиарда долара. От тях 1,451 милиарда долара са за ноември и декември, а 3,007 милиарда долара - за април и май", отбелязва руската газова компания.
По предварителната сметка за юни плащане от украинска страна също не е постъпвало. От днес Нафтогаз Украйна ще получава руски газ само при платени обеми.

Все още е възможно да бъде постигнато споразумение между Русия и Украйна по газа, се посочва в разпрострарено тази сутрин изявление на Европейската комисия, цитирано от ИТАР-ТАСС.
"Европейската комисия е убедена, че постигането на решение, което да отчита интересите на всички страни, все още е възможно", се допълва в комюникето.
В него се уточнява, че ЕК е предложила на Украйна да плати на Русия днес 1 милиард долара от дълга, а останалата част от неплатените сметки да бъде издължена но края на годината при шест допълнителни плащания. Еврокомисията е предложила на Украйна да плаща навреме сметките за бъдещите доставки, както е посочено в договорите.
По въпроса за цената ЕК е на мнение, че е целесъобразно да се въведат зимни и летни разценки за руския газ за Украйна. "Зимната цена да бъде 385 долара за 1000 кубични метра, а лятната - 300 долара или малко повече", се допълва в съобщението. "Украинската страна беше готова да се съгласи с тези условия, но руските партньори на този етап не са съгласни с тях", се уточнява в изявлението.

Газпром е сезирал арбитражния съд в Стокхолм за газовия дълг на Украйна на стойност 4,5 милиарда долара, съобщи руската газова компания, цитирана от Франс прес и ИТАР-ТАСС. Газът за европейските потребители се доставя в пълен обем, съобщи говорителят на Газпром Сергей Куприянов, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Газпром е намалил газовите доставки за Украйна след изтичането на крайния срок днес в 10 часа московско време (9 часа българско), даден на Киев, за да плати известна част от дълга си, съобщи източник от руската газова компания, цитиран от Ройтерс. Източникът, пожелал анонимност, заяви: "Украинските обеми да намалени от 10 часа, както беше решено."

Впрочем още в петък украинският премиер Арсений Яценюк нареди на енергийния сектор да се готви за спиране на руските газови доставки от понеделник (16 юни), съобщиха ИТАР-ТАСС и Ройтерс.
По-рано тази седмица Москва и Киев не успяха да се споразумеят за цените на газа, което създаде опасенията от прекъсване на газовите доставки за Европа, припомня Ройтерс.
Русия определи 16 юни за нов краен срок Украйна да плати част от газовия си дълг от 1,95 млрд. долара.
Яценюк нареди също така на националния регулатор да преразгледа тарифите за транспорт на руски газ през Украйна. Русия доставя около половината "синьо гориво" за Европа през украинска територия, според правителствено изявление. Премиерът е разпоредил и ръководството на Нафтогаз и министерството на правосъдието да приключат подготовката за защитата на украинските интереси в отношенията с Газпром през Стокхолмския арбитражен съд, допълва ИТАР-ТАСС.

Украйна не се опасява от газова криза, но се надява да бъде постигнато компромисно решение до зимата, посочва в публикувано днес интервю за полската информационна агенция ПАП украинският министър на икономиката Павло Шеремет, цитиран от ИТАР-ТАСС.
"Имайки предвид през какво премина украинското общество през миналата зима, не мисля, че нещо може да ни изплаши", казва Шеремет в отговор на въпрос за газовите взаимоотношения с руската страна.
"Имаме още малко време до зимата. Това е достатъчно много, за да бъдат разбрани противоречията между страните, те да се обсъдят и да се намери компромисно решение. Вероятно не бива да
се очаква, че двете страни ще бъдат доволни, но поне това ще бъде компромисен изход, който ще удовлетвори и европейските клиенти", допълва Шеремет

Решение за по-нататъшни действия на Русия по газовия дълг на Украйна ще се вземат днес след доклад на ръководителя на Газпром Алексей Милер пред президента Владимир Путин. Това заяви пред журналисти на Световния петролен конгрес вицепремиерът Аркадий Дворкович, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Европейската комисия свиква извънредна среща на координационната група по газа във връзка
с неуспеха на газовите преговори - ИТАР-ТАСС. Необходимостта тристранните газови преговори да продължат се запазва, консултациите на ЕС с Украйна ще продължат през седмицата, заяви еврокомисал Йотингер.

Енергийният министър Драгомир Стойнев заяви само преди дни, че правителството е реагирало на последните събития по преговорите за газ между Украйна и Русия и сме започнали да нагнетяваме допълнителни количества природен газ в хранилището в Чирен, съобщава БНР.

Към момента "Булгартрансгаз" няма информация за промяна на договорените количества природен газ, доставени от Русия. Това обясниха от дружеството преди месец на въпрос, свързан с доставките на природен газ, заради напрежението в Украйна. От "Булгартрансгаз" поясниха още, че в случаите на ограничение на доставките от Русия основният алтернативен източник е хранилището в Чирен. В момента там има около 200 милиона кубически метра природен газ. Те могат да задоволят потребностите на уязвимите потребители в страната за период от два месеца.

Съществуваща възможност за посрещане на нуждите от природен газ е и местният добив от находище "Галата". По данни за 2013-а година находището обезпечава около 10 % от потреблението на синьо гориво в страната. Като източник за алтернативни доставки е и съществуващата газопреносна мрежа с Гърция, която от 1-ви януари тази година осигурява техническа възможност за доставки към България.

Украинският министър на енергетиката Юрий Продан заяви, че Русия днес е спряла всички газови доставки за Украйна, но че гарантира надеждни газови доставки за европейските клиенти на Русия, които се подават чрез газопроводи в Украйна, предаде Ройтерс. Продан изтъкна, че "газовите доставки за Украйна са сведени до нула".

Газпром предложи на Украйна по-добри условия за доставка на газ, отколкото имаше правителството на
президента Виктор Янукович, заяви днес шефът на Газпром Алексей Милер на среща с премиера на страната Дмитрий Медведев, която бе открита за журналисти, предаде ИТАР-ТАСС.
Украйна изкуствено създаде газова криза и това ще удари по интересите на икономиката й, посочи Медведев.
Режимът на предплата за Украйна бе въведен заради неконструктивната позиция на правителството на тази страна, която може да се определи като шантаж, каза Милер. Русия е готова да продължи преговорите с Украйна по доставката на газ, при условие че бъдат погасени задълженията, отбеляза Медведев.
"Мисля, че ние не бива да блокираме възможността за диалог, ако все пак нашите колеги в Украйна, ръководени от доводите на разсъдъка, започнат да слушат повече и се върнат към обсъждането
на изключително благоприятните, твърде преференциални предложения, с които излезе руската страна. Мисля, че ще бъдем готови за продължаване на преговорите, но при условие, че задълженията бъдат изцяло погасени", каза още Медведев./обновявана


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Общини: Четири истории за успеха

06:58 | 07-08-24 | 1359