EUR 1.9558
USD 1.8258
CHF 2.0456
GBP 2.3126
CNY 2.5162
you tube
mobile version

Русия ще продължи вероятно износа на бензин

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия ще продължи вероятно износа на бензин

mail13:40 | 25.06.2024прегледи 213 коментарикоментари 0


Русия обмисля да разреши на своите рафинерии да продължат да изнасят бензин след юни, тъй като вътрешните доставки остават изобилни, съобщава Блумбърг, цитирайки лица, запознати с въпроса.

Правителството вече е разрешило международни доставки на горивото до 30 юни и сега има дискусии за удължаване на този период поради натрупване на запаси от гориво, посочиха източниците на агенцията, говорейки при условие за анонимност, тъй като преговорите не са публични.

Според един от тях, рафинериите могат да получат разрешение да изнасят бензин до края на юли, но дискусиите все още не са приключили и няма окончателно решение за удължаване на този срок.

Министерството на енергетиката в Москва не отговори веднага на исканията за коментар от страна на Блумбърг.

Русия ограничи доставките на бензин за външните пазари от 1 -ви март в рамките на шест месеца, за да избегне недостиг на гориво и скок на цените на фона на предизборната кампания на президента Владимир Путин.

Решението последва вълна от украински атаки с дронове срещу руски рафинерии, които ограничиха производството на гориво преди планирана сезонна поддръжка на рафинериите. Забраната обаче беше временно отменена от 20 май до края на юни, тъй като вътрешният пазар остана добре снабден и рискът се обърна от недостиг към свръхналичност на горива, отбелязва Блумбърг.

Руското правителство ще разгледа възможността за удължаване на разрешението за износ на бензин в края на юни, посочи по-рано този месец вицепремиерът Александър Новак, цитиран от руски медии.

Рафинериите в Русия произвеждат достатъчно горива за транспорт както за вътрешния, така и за експортния пазар, посочи тогава той.

През февруари, точно преди налагането на забраната, Русия изнасяше около бензин в размер на 141 000 барела на ден, или почти 14% от общото производство на горивото, според данни на руската индустрия, с които разполага Блумбърг.

Около половината от руския износ на бензин отива към държави по междуправителствени споразумения, включително към страни от Евразийския икономически съюз, които са изключени от забраната.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg