АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Руски учени създадоха виолетова пшеница
Учените от Омския аграрен унивеситет са селекционирали нови сортове зърнени култури, които са устойчиви на засушаване и болести и са адаптирани към сибирския климат, съобщи руското електронно издание Агросвят.
Гордостта на селекционерите е виолетовата пшеница. В близко време тя ще бъде предадена в държавната комисия на Руската федерация по изпитване и охрана на селекционните постижения.
Над тази селекции специалистите са работили около десет години.
За сметка на високото съдържание на антоциани (цветни растителни гликозиди с мощни антиоксидантни свойства) зърната имат не само виолетов отенък, но притежават впечатляващо количество полезни свойства. Този продукт вече е заинтересовал руските фермери и пекари, защото продуктите от пълнозърнесто брашно стават все по-популярни.
Освен отличните пекарски свойства виолетовата пшеница е устойчива на суша и вредители. Това е особено важно за зоните с рисково земеделие. Новият сорт виолетова пшеница е устойчив на стъблена ръжда, кафява ръжда (листна ръжда) и брашнеста мана. Той има висок имунитет и не изисква обработка с химикали.
За три години пшеницата ще премине през необходимите изпитания и ще бъде включена в списъка на комерсиалните сортове.
Sinor.BG
Tweet |
|