EUR 1.9558
USD 1.7850
CHF 2.0813
GBP 2.3356
CNY 2.5258
you tube
mobile version

Руските & украински туристи се завръщат

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Руските & украински туристи се завръщат

mail06:25 | 14.05.2015прегледи 2324 коментарикоментари 0


Спадът на руските и украинските туристи у нас няма да бъде  толкова голям, колкото очаквахме, заявиха на пресконференция в  БТА Димо Желев, Антон Пенев и Радомир Русев - организатори на  туристическата конференция "Travel Academy", която ще се състои  на 21 и 22 май в хотел "Риу Правец".
Изоставането при ранните записвания на туристи от Русия и от Украйна, което имахме в началото на годината, вече е наваксано  с около 20 процента по прогнозни данни, посочиха експертите. Те определиха въвеждането на Единната система за  туристическа информация /ЕСТИ/ като изключително важно, тъй като по думите им това е единственият вариант да има ясна  статистическа информация за броя на туристите в България и  реализираните нощувки.
Появи се информация, че при несъздаването на такава система  държавата може да бъде ощетена с 300 млн. лв., но нашите анализи показват много повече. Немалко пари се спестяват от част от  бранша под формата на различни данъци и такси с неотчитането на  всички нощуващи в хотелите туристи, посочи Димо Желев. Експертите изразиха и негативна оценка за идеята за  въвеждането на ваучери за почивка.
Според тяхна онлайн анкета 21 процента от сектора отчитат  приблизително същия брой резервации за първото тримесечие на  2015 г. спрямо същия период на миналата година, а 27 на сто -  повече. За 34 процента резервациите са по-малко. Проучването е  направено между 256 души в периода 12 април - 11 май.
Летният туристически сезон в Българи ще е труден, но няма да се очаква този драматичен спад, който се коментира в началото на годината, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова по време на блиц контрола в рамките на заседанието на парламентарната икономическа комисия.
Тя отбеляза, че предвид стабилизирането на рублата се наблюдава завишаване на интереса към записванията за почивки у нас спрямо предходния месец с около 30 - 40 на сто по данни на руски туроператори. Министерството е асоцииран член на най-голяма асоциация на руските туроператори и оттам получаваме информация, като техните очаквания са за ръст на записванията в последния
момент, коментира министърът.

Министерството на туризма е превело на Министерството на външните работи 331 000 лева за разширяване на състава на консулските служби и издаване на визи в рамките на три дни на територията на Русия, Украйна, Казахстан, Армения и Грузия.
По информация от консулските ни отдели, има наплив от желаещи да почиват в България. Всичко това дава основание да се смята, че няма да има драстичен спад на туристи от тези страни, както се смяташе в началото на годината, подчерта Ангелкова.
Като мярка за компенсиране на кризата в сектора тя посочи още насърчаването на вътрешния туризъм със средства по ОП "Регионално развитие".
В момента Министерството на туризма съвместно с представителите на местната власт, с общините стартира outdoor кампания - културно историческите забележителности и въобще туристическите атракции, които са характерни за една община, за да се регламентират на територията на друга община. Например Кърджали да се рекламира във Варна, Велико Търново - в Бургас, Бургас - в Смолян.
Започнати са и разговори с най-големите международни туроператори за рекламирането и позиционирането на България като целогодишна туристическа дестинация, каза още Николина Ангелкова.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 5777