EUR 1.9558
USD 1.7650
CHF 2.0835
GBP 2.3153
CNY 2.4873
you tube
mobile version

Руснаците ще пият севернокорейска бира

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Руснаците ще пият севернокорейска бира

mail18:03 | 04.09.2024прегледи 463 коментарикоментари 0


Руска компания, регистрирана в далекоизточния сибирски град Комсомолск на Амур, е получила разрешение да започне да внася бира, произведена в Северна Корея, информират руски медии, цитирани от Ройтерс и БТА. Това е пореден знак за задълбочаването на отношенията между двете страни, посочва агенцията.

Бирата ще се внася от компания на име "Востокбиртрейд", регистрирана през юни, отбелязва изданието "РБК дейли", позовавайки се на документи, до които е получило достъп.

През последните месеци Северна Корея е увеличила производството на бира в опит да си осигури чужда валута, писа миналия месец базираният в Сеул уебсайт "Дейли Ен Кей", ползващ източници от Северна Корея.

Бирената сделка идва малко, след като руските власти одобриха износа на породисти коне и над 400 кози за Северна Корея, добавя Ройтерс. Миналия месец службата на "Росселколхознадзор" за Приморския край обяви, че следи износа на 24 състезателни коня от породата "Орлов тротър" в Северна Корея на граничния пункт "Хасан". Всички коне носят микрочипове, а породата им е известна със своята бързина и издръжливост.

Севернокорейският лидер Ким е известен като любител на състезателните коне. За последен път такива да са внасяни в страната му през 2022 г.

Бирената сделката идва в момент, когато търговията на света със Северна Корея е силно ограничена, след наложените на страната санкции от ООН заради ядрената ѝ оръжейна програма.

Освен това САЩ и Южна Корея твърдят, че Северна Корея доставя артилерийски снаряди и балистични ракети на Русия, за да подпомогне военните ѝ действия срещу Украйна. И Москва, и Пхенян отричат това да е така

Връзките между двете страни обаче процъфтяват. През юни руският президент Владимир Путин посети Северна Корея за пръв път и се срещна с лидера на страната Ким Чен-ун.По-рано миналия месец лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун потвърди обещанието си да задълбочи връзките на страната с Русия в послание към президента Владимир Путин.Ким отговори на поздравленията, отправени от руския държавен глава за Деня на провъзгласяването на Корейската народнодемократична република, отбелязван на 15 август.

"Нашите страни почитат паметта на войните от Червената армия и корейските патриоти, които се бориха рамо до рамо за освобождението на Корея. Важно е връзките на приятелство и взаимопомощ, създадени през тези тежки военни години, да останат надеждна основа за развитието на добросъседските отношения между нашите страни", гласеше тогава поздравителният адрес на Путин."Приятелските чувства на армиите и народите на двете страни, създадени и задълбочени в кървавата борба срещу общия враг, служат като силна движеща сила за развитието на отношенията на приятелство и сътрудничество във всеобхватно стратегическо партньорство и непобедимо другарство", заяви Ким в отговора си към руския лидер.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg