EUR 1.9558
USD 1.8180
CHF 2.0126
GBP 2.3097
CNY 2.4996
you tube
mobile version

Ръст на безработицата в Германия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ръст на безработицата в Германия

mail17:11 | 02.07.2024прегледи 276 коментарикоментари 0


Равнището на безработица в Германия се е повишило леко през юни, за първи път от декември 2023 г., в контекста на икономическа криза, която продължава да тормози най-голямата европейска икономика, според сезонно коригираните данни, публикувани от Федералната агенция по труда и цитирани от Франс прес.

Безработицата расте с 0,1 пункта до 6,0 на сто, показват данните. Според неокончателни безработните са нараснали с 4000 души до 2,727 милиона. За една година броят на безработните се е увеличил със 172 000, посочва агенцията по труда.

"Слабостта на пазара на труда продължава да нараства през юни", обобщава директорът на Федералната агенция по труда Андреа Налес.

Коефициентът на безработица обаче се променя слабо заради увеличаване на активното население, имиграцията и недостиг на работна ръка в определени сектори.

Но германската икономика остава в застой от няколко месеца, а промишлеността страда от високите разходи за енергия, слабото вътрешно търсене и трудностите в международната търговия.

Оскъпяването на кредитите и политическата несигурност пък забавят инвестициите на фона на вътрешните разделения в правителството между различните партии относно бюджетната политика.

Въпреки че от началото на второто тримесечие се очаква бавно възстановяване, благодарение на увеличаването на потреблението, износа и облекчаването на паричната политика на ЕЦБ, поредица от показатели сега поставят под съмнение положителните данни.

При всички случаи възстановяването през тази година изглежда много слабо. Германия очаква ръст от едва 0,3 на сто, което е много под прогнозите на Брюксел за еврозоната от 0,8 на сто за тази година и 1,4 на сто през следващата.

"Безработицата и непълната заетост се увеличиха забележимо през юни на сезонно коригирана база. Компаниите все още са предпазливи в търсенето на нов персонал", каза Налес, цитиран от Ройтерс.

В резултат на това броят на регистрираните свободни работни места продължава да намалява. През юни агенцията е регистрирала 701 000 свободни позиции, или около 69 000 по-малко от година по-рано./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Елин Пелин: Логистичен център в периферията на София

06:58 | 07-08-24 | 87