EUR 1.9558
USD 1.7650
CHF 2.0835
GBP 2.3153
CNY 2.4873
you tube
mobile version

Ръст на факторинг бизнеса

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ръст на факторинг бизнеса

mail09:00 | 09.01.2013прегледи 447 коментарикоментари 0


Годишният обем на факторинг бизнеса за 2012 г. е близо 1,4 – 1,5 млрд. евро, което се равнява на 30-35% ръст спрямо 2011 г., сочат прогнозни данни на Пощенска банка. В България все още няма официална статистика, която да отчита обема на този пазар и броя на факторинг сделките.

„През последните години динамиката на възходящо развитие на финансиране чрез факторинг се дължи на няколко фактора. Този тип бизнес е предпочитан от банките като по-ниско рисков в сравнение със стандартното оборотно финансиране. Друг катализатор е тенденцията за увеличаване на отложеното плащане на стоки и услуги в България и по света, както и междуфирмената задлъжнялост у нас“, коментира Николай Стоянов, началник отдел „Корпоративно транзакционно банкиране” в Пощенска банка. „Според нас факторингът в България ще продължи да се развива успешно и през 2013 г. Очакваме ръст на пазара от поне 20-25%, въпреки че е трудно да се направят точни прогнози, преди да имаме информация за общите пазарните обеми, достигнати през 2012 г. Нашите анализи сочат, че растежът ще дойде от прогнозираното увеличение на българския експорт, както и от факта, че факторингът в България е едва около 2% от БВП на страната за разлика от развитите европейски страни, където е 5-6%. Считаме, че освен в традиционните сектори за този тип бизнес – бързооборотни стоки, горива и метали, факторингът ще намери по-широко приложение и в други индустрии като фармацевтичната и химическата и в износа на селскостопанска продукция“, допълва Стоянов.
Пощенска банка отчете нарастване на обема на факторинг бизнеса си с 55% на годишна база. 2012 година е изключително успешна за банката – тя традиционно остава лидер в областта на експортния факторинг и заема второ място като общ обем на бизнеса през годината (вкл. експортни и местни сделки).
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 5470