АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Ръст на ХВП: +6,4% мляко, +7,6% вино
„България отчита ръст в хранително-вкусовата промишленост. За първите осем месеца на тази година в сравнение с 2015 г. при преработката на сурово мляко ръстът е 6,4%, а при производството на млечни продукти е около 1%. При месата и месните продукти ръстът е с близо 1,5%, с 7,6 % е растежът при производството на вино спрямо същия период на миналата година“. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева при откриването на международните специализирани изложби Месомания, Светът на млякото, Булпек, Салон на виното и Интерфуд Дринк 2016. Българското производство задоволява по-голямата част от местното потребление. „С най-висок процент е хлябът – над 97%, при, млечните продукти - над 90%, при вината производството, което задоволява местното търсене е над 95%“, посочи министърът. Тя допълни, че при месата с най-висок процент е производство на агнешко месо – около 91%, при телешкото месо – 66%.
Десислава Танева съобщи, че в първата половина на 2017 г. се планира отваряне на втория прием по мярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ с целия остатъчен бюджет - 150 млн. евро. „Министерството ще стартира диалог с неправителствения сектор в преработвателната индустрия за това какви промени да бъдат направени в правилата за прилагане на мярката. Тя уточни, че към момента по първия прием на същата мярка има одобрени и сключени 133 договора на обща стойност 177 млн. лв., като остава сключването на още 30 договора.
По време на изложбите над 420 производители, дистрибутори, търговци от България и други държави ще представят качествени храни, напитки и суровини, както и постижения на хранително-вкусовата. Международните изложения ще продължат до 12 ноември.
Tweet |
|