EUR 1.9558
USD 1.8180
CHF 2.0126
GBP 2.3097
CNY 2.4996
you tube
mobile version

Самоубийствата в Рено

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Самоубийствата в Рено

mail16:30 | 01.11.2013прегледи 975 коментарикоментари 0


Когато самоубийството е свързано с професионални проблеми, за които е отговорен работодателят, какво значение има дали предприятието е взело мерки или не за подобряване на положението в момента на трагедията. Така вестник "Ле-з-еко" коментира  решението на съда от 10 октомври срещу френския автомобилостроител Рено по повод едно от поредните самоубийства на негови служители.
В публикацията е посочено, че късната реакция на тежкото състояние на даден служител в работната среда не е достатъчна, за да се освободи предприятието от отговорност в случай на самоубийство, свързано с работата.
На 24 януари 2007 година висш служител на Рено беше открит удавен във водна площ на територията на компанията, припомня "Ле-з-еко". Разследването показа, че самоубийството е свързано с професионални проблеми - назначаване на пост, за който той не е притежавал необходимата квалификация, без работодателят да му осигури необходимото обучение. Човекът затрупал сътрудниците и прекия си началник с имейли, в които искал помощ, но напразно. Чувствайки се изоставен, служителят изпаднал в тежка  депресия, заради която трябвало да бъде хоспитализиран за 15 дни. При завръщането му на работа трудовият лекар му препоръчал смяна на длъжността, но това станало едва няколко месеца по-късно. Касационният съд осъди работодателя за това, че не е осъзнал опасността, на която е бил изложен служителят и че не е взел достатъчно мерки да го предпази. През септември Рено беше осъдена при подобни обстоятелства, след като работодателят не съобщил на трудовия лекар за тежкото състояние на служителя. Тогава човекът се самоуби четири месеца след преместването му на друга длъжност. Според съда обаче късната реакция не е достатъчна.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg