EUR 1.9558
USD 1.7472
CHF 2.0598
GBP 2.3380
CNY 2.4854
you tube
mobile version

САЩ: неустойчиви икономически данни за януари

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ: неустойчиви икономически данни за януари

mail17:02 | 20.02.2018прегледи 9360 коментарикоментари 0


Индустриалното производство в САЩ се понижи слабо през януари за пръв път от четири месеца насам, показват данни на Федералния резерв. Индустриалното производство се сви с 0,1% спрямо месец по-рано, докато очакванията на финансовите пазари бяха за растеж с 0,3 на сто. В същото време Федералният резерв направи и солидна низходяща ревизия на данните за декември до повишение на производството с 0,4% вместо с цели 0,9 на сто.

На годишна база обаче индустриалното производство нарасна през януари с 3,7%, отбелязвайки най-солиден подем от 2010-а година насам.

Промишленото производство, което е най-важната компонента в данните за индустриалното производство, остана без промяна за втори пореден месец, но все пак нарасна с 1,8% спрямо година по-рано. Трябва да се има предвид, че именно промишленото производство е най-важната и най-внимателно следена компонента от Фед, тъй като формира почти три-четвърти от общото индустриално производство и близо 12% от БВП на САЩ.

Стагнация в промишленото производство за втори пореден месец е факт въпреки по-слабия долар, по-високите петролни цени и солидния глобален икономически растеж, който допринесе за по-силно търсене в САЩ и зад граница на американско производствени стоки.

Производството в сектора на комуналните услуги се разшири в рамките на януари с 0,6% след ръст с 4,6% през декември, докато в минно-добивния сектор беше отчетено намаляване на производството с 1%.

Натовареността на индустриалните производствени мощности се понижи през януари до 77,5% от 77,7% месец по-рано и все още задържа под предрецесионните нива на натовареност на мощностите от над 80 на сто.

Според някои анализатори по-слабите януарски производствени данни бяха негативно повлияни от доста тежките зимни условия в началото на годината в голяма част от американските щати и те би трябвало да отбележат отскок през следващия месец (през февруари).

-----------------------

Броят на американците, попълнили молби за помощ при безработица, се повиши слабо през последната седмица, но продължава да се задържа недалеч от 45-годишното дъно, достигнато в началото на годината, което е пореден знак, че силният трудов пазар във водещата световна икономика вероятно ще продължава да се затяга и през 2018 година.

Заявките за социални помощи при безработица за седмицата до 10-и февруари се повишиха със 7000 до 230 000, оправдавайки очакванията на финансовите пазари, показва проучване на Департамента по труда. По този начин молбите за помощи при безработица остават недалеч от тяхното 45-годишно рекордно дъно от 216 000 през седмицата до 13-и януари (най-малък брой заявки от февруари 1973 година).

Молбите за помощи при безработица са под важното ниво от 300 000 вече близо три години (за 154 поредна седмица), като това е най-продължителният период на толкова ниски заявки за социални помощи от 70-те години на миналия век, когато обаче населението и работната сила в САЩ бяха далеч по-малки по размер. Като процент от общата работна сила молбите за помощи при безработица остават в едно от най-ниските нива от 60-те години на миналия век.

В същото време заявките за помощи на четириседмична осреднена база се повишиха с 3 500 до 228 500 за седмицата до 10-и февруари, след като седмица по-рано удариха 45-годишно дъно от 225 000 (най-ниско ниво от март 1973 година насам).

Продължаващите молби за помощи при безработица (за повече от една седмица) за седмицата до 3-ти февруари се увеличиха с 15 000 до 1,942 милиона, след като в самия край на 2017 година те достигнаха 44-годишно дъно от 1,876 милиона (най-ниско ниво от декември 1973 година насам). Продължаващите молбите за помощи обаче остават за 43-та поредна седмица трайно под важната бариера от 2,00 милиона броя – нещо, което се беше случило за последно също през далечната 1973-1974 година.

Данните са поредно доказателство за засилващия се американски трудов пазар. Това беше потвърдено от януарския доклад на Департамента по труда, според който нивото на безработица в САЩ стабилизира за четвърти пореден месец в 17-годишно дъно от 4,1 на сто.

Производствените цени в САЩ отбелязаха добро повишение през януари, показват данни на Департамента по труда, които са пореден сигнал за засилващ се инфлационен натиск във водещата световна икономика.

Индексът на производствените цени (PPI индекс), измерващ ценовите промени на изхода на американските компании, се повиши очаквано през януари с 0,4% на месечна база след негова стагнация през декември, подновявайки по този начин доброто темпо на растеж, което беше в сила през втората половина на 2017-а година.

На годишна база растежът на индекса PPI се ускори през януари до 2,7% от 2,6% в края на 2017-а година, докато осреднената прогноза на финансовите пазари беше за по-скромен растеж от 2,4 на сто.

Основните производствени цени (изключвайки цените на енергията и храните) също нараснаха на месечна база с 0,4% при очаквания за повишение с 0,2%, отбелязвайки най-солидно повишение от април 2017-а година насам и се увеличиха с 2,2% спрямо година по-рано след повишение с 2,3% през декември.

PPI данните подсказват, че потребителската инфлация (индекса CPI) също започна да набира скорост, като това беше потвърдено от вчерашния доклад на Департамента по труда, според който индексът на потребителски цени нарасна през януари с цели 0,5% на месечна база и с 2,1% спрямо година по-рано, надвишавайки леко целевото ниво от 2 на сто на Федералния резерв.

Данните за производствените цени подчертават за наличието на засилващ се инфлационен натиск във водещата световна икономика след доста дълъг период на много ниска инфлация. Те също така изглеждат като предпоставка за провеждането на по-агресивна от очакваното политика на затягане (повишение) на лихвените ставки на Фед през настоящата година.

Преди време централните банкери на САЩ прогнозираха ново трикратно вдигане на федералната фондова лихва през 2018-а година, но вчерашните данни за потребителската инфлация и днешните данни за производствените цени могат да увеличават вероятността за четирикратно повишение на основната краткосрочна американска лихва.

източник:БНР


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Общини: Четири истории за успеха

06:58 | 07-08-24 | 1280