EUR 1.9558
USD 1.7528
CHF 2.0762
GBP 2.3469
CNY 2.5001
you tube
mobile version

САЩ: Слаб растеж за индустриалното производство

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ: Слаб растеж за индустриалното производство

mail17:35 | 19.10.2016прегледи 1702 коментарикоментари 0


Индустриалното производство в САЩ нарасна слабо през септември, което е сигнал за известно ускоряване на икономическия растеж през третото тримесечие, но при липсата на все още ясни индикации за съвземане на изпитващата проблеми промишленост през втората половина на годината.

Индустриалното производство нарасна през септември с 0,1% на месечна база, съвпадайки с осреднената прогноза на финансовите пазари, но след негов спад с 0,5% през август, показват данни на Федералния резерв.

Минно-добивната промишленост се повиши с 0,4% след понижение с 1,0% през август, подобрявайки се за четвърти от последните пет месеца. Производството в сектора на комуналните услуги се сви с 1% след понижение с 0,3% предходния месец.

В същото време промишленото производство, което е най-важната и най-внимателно следена компонента, тъй като формира почти три-четвърти от общото индустриално производство, нарасна през септември с 0,2% при очаквания за стагнация спрямо август, когато производството се понижи с 0,5%. Това представлява подобрение на промишления сектор за трети от последните четири месеца, което сякаш е знак, че промишлените предприятия може би опитват да си стъпят на краката през втората половина на годината.

Промишленото производство, което генерира около 12% от общия икономически растеж в САЩ, беше засегнато сериозно през голяма част от предходната и през първата половина на настоящата от слабостта в енергийния сектор в резултат на драматичния спад на петролните цени, от силният долар, който направи американския експорт по-скъп за потребителите зад граница и от мудния икономически растеж в световен план.

Натовареността на индустриалните производствени мощности се повиши през септември до 75,4% от 75,3% през август. Федералният резерв следи данните за натовареността на производствените мощности като мерило за размера на "свободния" капацитет в икономиката на САЩ и до каква степен може да се ускори икономическия растеж без това да предизвика по-сериозен инфлационен натиск.

Същевременно, промишлената активност в региона на Ню Йорк се влоши изненадващо през октомври за трети пореден месец.

Индексът Empire State, определян от Фед на Ню Йорк, се понижи през октомври до -6,8 пункта спрямо -1,99 пункта през септември, задържайки за трети пореден месец на негативна територия, което е знак за свиване на промишлената активност.

Компонентата, отчитаща новите промишлени поръчки, се повиши до -5,6 пункта от -7,5 пункта през септември. Компонентата на индекса за работната заетост се повиши през октомври до -4,7 пункта след срив през септември до -14,3 пункта, което е сигнал за частично отслабване на темпото при съкращаване на работни места в промишления сектор в региона на Ню Йорк.

Единствената по-позитивна новина от проучването е факта, че индексът, измерващ бъдещите очаквания за общите бизнес условия през следващите 6 месеца нарасна до 36,0 пункта от 34,5 пункта месец по-рано.

Проучването за Ню Йорк е първото от серия аналогични проучвания за отделните региони на САЩ, като днешните слаби данни сякаш предполагат, че силният долар и все още слабите петролни цени продължават да вредят на американският промишлен сектор и респективно на растежа на водещата световна икономика.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg