EUR 1.9558
USD 1.7650
CHF 2.0835
GBP 2.3153
CNY 2.4873
you tube
mobile version

САЩ: Търговците на дребно бързат с празничния внос

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ: Търговците на дребно бързат с празничния внос

mail11:56 | 14.08.2024прегледи 443 коментарикоментари 0


Търговците на дребно подхранват летния прилив на вносни стоки в САЩ тази година. Те се опитват да се предпазят от последствията от евентуална стачка на служители на пристанищата и продължаващи прекъсвания на корабоплаването заради атаките на бунтовниците хуси в Червено море пише Ройтерс в анализ по темата.

Вносът на контейнери и тарифите за навло (право на наемане на кораб или част от него за превоз на товари – бел. р.) скочиха през юли, сигнализирайки за по-ранното настъпване на обичайния пиков сезон за океанския корабен транспорт, чрез който се осъществява 80 процента от световната търговия.

Очаква се юли да бъде най-добрият месец за търговците на дребно в САЩ, а август се предвижда да бъде почти толкова силен, посочиха анализатори.

Компаниите, които внасят детски играчки, стоки за дома и потребителска електроника, представиха по-рано празничните си промоции, за да привлекат клиентите, чието пазаруване също се измества напред във времето с всеки сезон. 

"Търговците на дребно не искат да бъдат хванати в неподготвени", каза Джонатан Голд, вицепрезидент на Националната федерация за търговия на дребно (NRF).

Много спедитори ускориха поръчките за празнични стоки, като някои дори пуснаха коледни артикули още през май, каза Питър Санд, главен анализатор в ценова платформа "Ксенета" (Xeneta).

Това обаче не е в резултат на потребителските разходи, които са ограничени от инфлацията и високите лихвени проценти, обясниха експерти. По-скоро е предпазна мярка срещу потенциални стачки на пристанищата в САЩ и в отговор на очакваното търсене покрай Деня на благодарността, който тази година ще бъде отбелязан на 28 ноември.

През юли вносът на контейнери в САЩ регистрира третия си най-висок месечен обем в историята - 2,6 милиона 20-футови еквивалентни единици (TEUs), което е с 16,8 процента повече, отколкото година по-рано. Ръстът отчасти се дължи на рекордния внос от Китай, според фирмата за услуги, свързани с веригите за доставки "Дескартс системс груп" (Descartes Systems Group).

Националната федерация за търговия на дребно, която се председателства от главния изпълнителен директор на "Уолмарт" (Walmart) - най-голямата верига за търговия на дребно в САЩ, и включва изпълнителните директори на веригите "Таргет" (Target), "Мейсис" (Macy's) и "Сакс" (Saks), заяви, че също така очаква силен внос през август. 

Търговците на дребно в САЩ са притеснени от евентуална стачка на 1 октомври в морските пристанища, простиращи се от Мейн до Тексас след застоя по преговорите между Международната асоциация на морските превозвачи и Морския алианс на САЩ.

"Ако настъпи общо спиране на работата по пристанищата, разположени на американските брегове на Мексинаския залив, и източното крайбрежие на САЩ, дори едноседмично прекъсване може да отнеме от 4 до 6 седмици, за да се възстанови вноса, със значителни струпвания и закъснения, които се увеличават с всеки изминал ден", посочиха днес в доклад от корабния гигант "Мерск" (Maersk).

Спот цените за контейнери, пътуващи от Далечния изток до западното крайбрежие на САЩ, скочиха със 144 процента между края на април и началото на юли, но оттогава спаднаха със 17 процента, като подобни тенденции се наблюдават при маршрутите на контейнеровозите до източното крайбрежие на САЩ и в Северна Европа и Средиземноморието, според оценки на "Ксенета"./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Общини: Четири истории за успеха

06:58 | 07-08-24 | 1179