EUR 1.9558
USD 1.7528
CHF 2.0762
GBP 2.3469
CNY 2.5001
you tube
mobile version

САЩ ще изнасят петрол?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ ще изнасят петрол?

mail13:00 | 27.12.2013прегледи 1059 коментарикоментари 0


САЩ вероятно вече трябва да преразгледат забраната върху  износа на петрол, въведена през 1973 година в отговор на  ембаргото, наложено от арабските страни за доставки на "черно  злато" в западните страни, заяви министърът на енергетиката  Ърнест Мониз, цитиран от ИТАР-ТАСС.
"Ограниченията върху износа бяха въведени през 70-те години  на миналия век заради сривове в доставките на петрол. Оттогава  обаче ситуацията на световния енергиен пазар значително се
промени и се налага много въпроси да бъдат преразгледани", каза  Мониз на годишния международен енергиен форум в Ню Йорк,  организиран от американската информационна агенция за  икономически новини Платс. Мониз отбеляза, че въпросът за отмяна на забраната за износ  на петрол е от компетенцията на търговското министерство, но  според думите му, енергийното ведомство е готово, при
необходимост, да предостави свой технически анализ. В момента САЩ разрешават износ на петрол само за Канада, припомня ИТАР-ТАСС.
С призив към американските власти да бъдат  отменени ограниченията върху износа на "черно злато" се обърна  петролният гигант Exxon Mobil. Преди това друга  водеща енергийна компания - Royal Dutch Shel  -  отправи такъв апел. Мониз допълни, че засега енергийното министерство не планира да промени обема на стратегическия петролен резерв на САЩ,  който в момента е 696 милиона барела. Според статистически данни за 2012 година САЩ внасят средно същия обем черно злато за 93  дни. "Необходимостта от резерва категорично остава", заяви  Мониз. Той допълни, че една от целите на администрацията на Барак  Обама е да бъде намалена зависимостта на САЩ от вноса на петрол  включително и за сметка на увеличаване на дела на алтернативните енергийни източници.


Тагове: петрол, САЩ, износ
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 5626