EUR 1.9558
USD 1.7528
CHF 2.0762
GBP 2.3469
CNY 2.5001
you tube
mobile version

СБ песимист за Западните Балкани

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

СБ песимист за Западните Балкани

mail10:00 | 12.11.2012прегледи 419 коментарикоментари 0


Световната банка предупреди, че страните от Западните Балкани тази година са изправени пред нова рецесия, при което най-голям спад от 2,5 процента се очаква в Сърбия, а оздравяването на икономиките им през 2013 г. се очаква да бъде твърде бавно, предаде агенция МИА. Нивото на държавния дълг в определени страни от региона също е прекалено високо, посочи координаторът на Световната
банка за Западните Балкани Джейн Армитидж. "Бих казала, че дълговете на Черна гора, Сърбия и Албания са на много опасно равнище, особено в Албания, където дългът е 60 процента от брутния вътрешен продукт. Много бързо расте и дългът на Сърбия и Черна гора", изтъкна Армитидж в интервю за Ройтерс. Най-песимистична е прогнозата на Световната банка за Сърбия, която има трудности със стимулирането на икономическия растеж, мъчейки се същевременно да намали растящия си бюджетен дефицит.

Албания, Сърбия и Черна гора в момента страдат от намаляване на износа и пресушаване на преките чуждестранни инвестиции заради дълговата криза в еврозоната, която е главен партньор за търговия и инвестиции в региона. Армитидж отбеляза, че единствено в Косово вероятно ще продължи растежът благодарение на ниското равнище на интеграция с европейските пазари, малкия дълг и обемните инвестиции в инфраструктурата.
Следващата година в региона на Западните Балкани се очаква твърде забавен икономически растеж и нарастване на бюджетния дефицит, така че тези страни ги чакат наистина трудни времена, предупреди Армитидж.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 5602