EUR 1.9558
USD 1.7528
CHF 2.0762
GBP 2.3469
CNY 2.5001
you tube
mobile version

Световната икономика – 2.4% очакван ръст

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Световната икономика – 2.4% очакван ръст

mail14:00 | 18.01.2013прегледи 366 коментарикоментари 0


Растежът на световната икономика през 2013 година ще достигне 2,4%, но съществуващите рискове от рецесия остават големи поради тежкото положение в развитите страни, най-вече в еврозоната. Това прогнозира Конференцията на ООН по търговия и развитие (ЮНКТАД) в доклада си "Положението и перспективите за световната икономика", цитиран от ИТАР-ТАСС. Според изследването световният брутен вътрешен продукт (БВП) е нараснал през 2012 година с 2,2%, а прогнозата за 2013 и 2014 година е съответно за увеличение от 2,4 и 3,2%. "При такъв посредствен темп на растеж много икономики продължават да функционират под потенциала си и няма да има увеличение на работните места, изгубени през рецесията", посочват експертите.
"Слабостта на икономиката в развитите страни е в основата на продължаващите икономически затруднения в света", изтъква ЮНКТАД. "Най-зле е положението в страните от еврозоната, което представлява най-голямата заплаха за световния икономически растеж", се казва в изследването, според което БВП на страните от еврозоната за 2012 година се очаква да се свие с 0,5%, да нарасне с 0,3% тази година и с 1,4% през 2014 година.

"Най-малко пет икономики от еврозоната са в рецесия и прогнозите не са успокояващи. Очаква се БВП на Италия да спадне с 2,4% през 2012 година и с 0,3% през 2013 година, а в Испания БВП най-вероятно ще се свие съответно с 1,6 и 1,4%. Останалите страни, където се очаква свиване на растежа, са Кипър, Гърция и Португалия". При това положение сериозната криза със заетостта в Европа ще продължи и в близките години. В доклада е отбелязано, че в страните от еврозоната безработицата е достигнала 11,6% през септември 2012 година, което е с 1,3% над равнището от 2011 година. При това има големи разлики между отделните страни. Докато в Испания показателят е 25%, а в Португалия - 15,7%, то в Австрия, Германия, Люксембург и Холандия той е около 5%. "Създаването на адекватно количество работни места трябва да стане основен приоритет на икономическата политика на развитите страни. Ако икономическият растеж там остане все така вял, както е в базовата прогноза, равнището на заетостта няма да се върне към докризисните нива преди 2016 година", предупреждават експертите.
В доклада са разработени още два сценария за развитие на ситуацията - негативен, при който световната икономика тази година ще нарасне само с 0,2%, и положителен, при който
растежът ще бъде 4,5%. Негативният сценарий предполага, че ударът по световната
икономика ще бъде нанесен едновременно от три страни - проблемите в еврозоната ще се задълбочат, в САЩ ще настъпи фискален срив, а икономиката на Китай ще направи "тежко кацане", т. е. нарастването на БВП на страната тази година ще се свие до 5%.
Позитивният сценарий е възможен при комплексни мерки, включително отказ на развитите страни от политиката на драстични икономии, което ще даде импулс за създаването на работни места при растеж на инвестициите в социалната инфраструктура и намаляване на зависимостта от износа на суровини.


 


Тагове: икономика, ръст
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Общини: Четири истории за успеха

06:58 | 07-08-24 | 1358