EUR 1.9558
USD 1.8180
CHF 2.0126
GBP 2.3097
CNY 2.4996
you tube
mobile version

Световните медии за „Бургас-Александруполис”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Световните медии за „Бургас-Александруполис”

mail17:20 | 07.12.2011прегледи 679 коментарикоментари 0


Правителството на България взе решение да прекрати участието си в проекта за трансбалканския петролопровод „Бургас-Александруполис”, заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. Тръбопроводът с мощност 35 милиона тона годишно с възможно увеличаване до 50 милиона тона трябваше да бъде построен от пристанище Бургас на Черно море до гръцкото пристанище Александруполис. „Бургас-Александруполис”, както и конкурентният петролопровод „Самсун-Джейхан”, е предназначен за транспортирането на петрол по суша като се заобиколят претоварените черноморски проливи Босфор и Дарданели, предаде РИА Новости.
„България излезе от проекта, тъй като той не можеше да бъде реализиран на условията и финансовите показатели в споразумението от 2007 година”, каза Дянков. Той посочи, че след решението няма да последват санкции за България.
Руската компания „Транснефт” до момента не е информирана за излизането на България от проекта „Бургас-Александруполис”. Това заяви говорителят на компанията Игор Дьомин, цитиран от ИТАР-ТАСС.
Той отбеляза, че на 14 декември в Амстердам ще се състои заседание на надзорния съвет на съвместното предприятие за реализацията на проекта „Транс-Болкан пайплайн” и тогава най-вероятно България официално ще оповести излизането си от проекта.
Дьомин напомни, че през ноември България одобри оценката на въздействието на околната среда, което е важен етап в рамките на взимането на решения за реализацията на проекта.
Правителството на България взе решение за окончателно спиране на реализацията на проекта за газопровода „Бургас-Александруполис”. Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков посочи, че България предлага на участниците в проекта – Русия и Гърция, доброволно да разтрогнат договореностите. В четвъртък в Москва и Атина ще бъдат изпратени писма от София за прекратяване на всички постигнати споразумения „по взаимно съгласие”. В противен случай България в рамките на 12 месеца едностранно ще излезе от междуправителственото споразумение за строителството на петролопровода поради липсата на възможност за осигуряване на проектно финансиране, пише „Российская газета”.
Решението на правителството на България е напълно логичен завършек на сагата с „Бургас-Александруполис”, един от трите големи руско-български енергийни проекта в последно време, отбелязва изданието.
Правителството на България се отказа от проекта за петролопровода „Бургас-Александруполис”, тъй като го смята за икономически необоснован. София предлага на другите участници в проекта – Русия и Гърция, да анулират тристранното споразумение, подписано през 2007 година, а ако това не се случи в рамките на 12 месеца, то България едностранно ще се откаже, пише вестник „Ведомости”.
Проектът за петролопровода е разработен от Русия преди повече от 10 години и предвиждаше той да свърза българското пристанище Бургас с гръцкото Александруполис. Тръбопроводът имаше подкрепата на предишното социалистическо правителство на България, но през юли 2011 година новият премиер Бойко Борисов заяви, че София се отказва от проекта.
По-рано София многократно връщаше за доработване екологичната обосновка на проекта. Анализатори предполагаха, че България е искала да прекрати проекта под претекст за опасността за околната среда, за да не плаща неустойки на Русия и Гърция.
България реши да излезе от проекта „Бургас-Александруполис”. От „Транснефт” посочват, че не са били информирани, съобщава вестник „Известия”.
Решението за отказа от проекта бе обявено от вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков. По думите на Дянков проектът не може да бъде реализиран в съответствие с първоначалните условия от 2007 година.
Споразумението за строителството на петролопровода „Бургас-Александруполис” бе подписано между Русия, Гърция и България на 15 март 2007 година. Маршрутът на петролопровода трябваше да премине от българския град Бургас до гръцкия Александруполис.
Правителството на България съобщи, че се отказва от планирания проект за петролопровод с Гърция и Русия, който е блокиран от две години, предаде АФП.
„България предлага прекратяване на проекта по взаимно споразумение. В противен случай българската страна ще се оттегли самостоятелно след 12 месеца”, каза финансовият министър Симеон Дянков.
Той добави, че София ще плати 12 милиона лева, които дължи от 2009 година на „Трансболкан пайплайн” – компанията, създадена за строителството на петролопровода.
Въпреки натиска от своите партньори в проекта, България многократно изрази резерви относно екологичното влияние от строителството на петролопровода.
България нанесе удар на плановете на Москва да увеличи енергийните си продажби в Европа, като обяви, че ще прекрати по финансови причини споразумението за тръбопровод, по който руски петрол трябваше да достига до Гърция, коментира вестник „Вашингтон пост”.
Финансовият министър Симеон Дянков заяви, че правителството е решило да се откаже от проекта, тъй като той не може да бъде реализиран въз основа на финансовите условия в споразумението от 2007 година.
България предлага на Русия и Гърция тристранното споразумение за петролопровода да бъде прекратено по взаимно съгласие. В противен случай България ще се оттегли едностранно след 12 месеца.
София ще представи позицията си по време на срещата на международната проектна компания на 14 декември.
Българското правителство реши днес да прекрати участието си в трансбалканския проект за нефтопровод, предназначен за пренасяне на руски нефт през територия на страната до Гърция, съобщава Ройтерс. Според София сделката не е била достатъчно надеждна в икономически план.
България поиска от Русия и Гърция да се съгласят да прекратят споразумението за построяването на 300-километровия нефтопровод Бургас- Александруполис, който ще може да изпомпва 50 млн. тона петрол на година от пристанището в Бургас на Черно море до Александруполис в Гърция./Фокус

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1462