EUR 1.9558
USD 1.7522
CHF 2.0718
GBP 2.3163
CNY 2.4587
you tube
mobile version

Свищов ще има Индустриален парк до 2026

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Свищов ще има Индустриален парк до 2026

mail13:10 | 15.07.2024прегледи 428 коментарикоментари 0


Индустриалният парк е предпоставка за икономически растеж, като двигател той може да привлече сериозни инвестиции. Това каза служебният министър на иновациите и растежа доц. д-р Росен Карадимов в Свищов на среща, организирана от Общината и Министерството на иновациите и растежа по повод изграждането на бъдещия Дунавски индустриален технологичен парк в града.

Убеден съм, че реиндустриализацията на България е в основата на икономическия растеж, тя е бъдещето, посочи още министър Карадимов.

По думите му 27 млн. лева безвъзмездна финансова помощ ще влязат в Дунавския индустриален парк в Свищов. Министърът каза, че индустриалният парк трябва да започне  работа възможно най-скоро, като очакваната дата е 1 януари 2026 година.

В индустриалните паркове всеки инвеститор може да получи набор от възможности и опции, с което ще може да допринесе за развитието на региона, добави още Карадимов.

Тези паркове, заедно с инфраструктурата, са един от най-могъщите двигатели за преодоляването на регионалния дисбаланс, посочи той. Карадимов обясни, че ако се осигури работа на едно образовано поколение между 20 и 35 години, то ще остане в Свищов. В деня, в който встъпих в длъжност, беше подготвена заповедта, в която бяха класирани проектите.

Аз няма как да направя така, че парка в Свищов да спечели, ако той не е добър, заяви служебният министър. Той е изцяло общински парк, което го отличава от останалите и го прави по-атрактивен, допълни Росен Карадимов.

По думите му България има нужда от около 35 индустриални парка, с различни форми на финансиране, които след около седем години могат да доведат до преодоляване на демографските сривове в определени географски региони. Инвеститорския интерес към България нараства, а влезем ли в еврозоната тогава вълната ще стане още по-голяма, смята той. 

Служебният министър посочи, че Българската банка за развитие (ББР) е разработила нова стратегия, в която са премахнати лимитите в подкрепата на публични инвестиции, финансирани с европейски или национални средства, каквито са индустриалните паркове. 

Заедно с Карадимов в срещата участваха изпълняващият длъжността председател на Надзорния съвет на ББР Деляна Иванова, кметът на Община Свищов д-р Генчо Генчев, областният управител на Област Велико Търново Ивайло Здравков, представители на Индустриалния парк, институции и личности свързани с неговото изграждане и развитие, както и представители на местни фирми.

Деляна Иванова посочи, че ББР има ключова мисия в изграждането на индустриалните паркове. По думите й голяма част от дейността на банката, освен директно финансиране и предоставяне на банкови гаранти, е и възможността при необходимост да отпусне кредитни средства на общините, за да могат те да осигурят средства, които са им необходими за самоучастие в проекти. Разчитаме, че сме добро допълнително средство към възможностите на Министерството да подкрепи даден инвеститор в страната, допълни тя.

Кметът на Общината д-р Генчо Генчев посочи, че Свищов е напълно готов да изпълни проекта за изграждане на Индустриална зона, защото е от изключителна важност създаването на място за работна среда. Той обясни, че са необходими близо 80 млн. лв. за всички условия, необходими за привличането на инвеститори.

От тях 12 млн. лева е собственото съфинансиране на Общината, което трябва да бъде осигурено по изисквания, допълни Генчев. По думите му Община Свищов в момента е един от добрите примери в България по отношение на усвояване на средства от европейски проекти. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Общини: Четири истории за успеха

06:58 | 07-08-24 | 1106