EUR 1.9558
USD 1.8518
CHF 2.0936
GBP 2.3457
CNY 2.5557
you tube
mobile version

СЗО: Все пак червеното месо е вредно

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

СЗО: Все пак червеното месо е вредно

mail09:05 | 02.11.2015прегледи 1225 коментарикоментари 0


Експертите на Международната агенция за онкологични изследвания, които предупредиха за канцерогенна опасност от обработеното месо, "не са призовали към отказ от консумация", а "са отбелязали, че намаляването на консумацията на тези продукти може да намали риска от рак на правото черво". Това обяви в съобщение  Световната здравна организация, цитирана от агенция ТАСС.
Докладът на Международната агенция за онкологични изследвания потвърждава препоръката на Световната здравна организация (СЗО) от 2002 г. в доклад за храненето и хроничните заболявания. Тогава СЗО посъветва "да се намали консумацията на обработено месо, за да се намали риска от рак". Група експерти на СЗО редовно правят оценки на рисковете от храненето, се казва в съобщението на организацията. В началото на следващата година те ще имат среща, за да обсъдят новите научни изследвания, касаещи "мястото на обработеното месо в контекста на общата здравословна диета", се казва в съобщението на СЗО.
На 26 октомври Международната агенция за онкологични изследвания съобщи, че "обработеното месо е било класифицирано като канцерогенно за хората (от първа група) въз основа на достатъчно доказателства за това, че консумацията му предизвиква рак на правото черво". Според тяхната оценка "всяка 50-грамова порция обработено месо при ежедневна консумация увеличава риска от възникване на колоректален рак с 18 процента". Експертите на СЗО също не изключват опасността от възникване на злокачествени образувания на простатата и на задстомашната жлеза.
"Рискът от поява на рак на дебелото и правото черво заради консумация на обработено месо е неголям, но той се увеличава с увеличаване на количеството консумирано обработено месо", заяви представителят на Международната агенция за онкологични изследвания доктор Курс Щрайф.
Необработеното червено месо, като свинското, агнешкото, телешкото, овчето и конското, се отнася към категорията на потенциално опасни от гледна точка на появата на тумори. Опасността от консумация на червено месо е свързана с това, че то съдържа глифозат - вещество, което присъства в много видове хербициди. В същото време червеното месо, заради ограничения брой доказателства, е включено в група 2А, в която са продукти, чиято вреда не е напълно установена.
"Получените резултати потвърждават сегашните препоръки на общественото здравеопазване да се ограничи консумацията на месо", заяви директорът на Международната агенция за онкологични изследвания д-р Кристофър Уайлд.
Наред с това той призна, че не трябва да се отричат и полезните хранителни свойства, с които се отличават месните блюда, присъстващи в дневните дажби на голям брой жители на развитите държави.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg