EUR 1.9558
USD 1.8021
CHF 2.0851
GBP 2.3475
CNY 2.5335
you tube
mobile version

Сиренето - на трапезата на българите през цялата година

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сиренето - на трапезата на българите през цялата година

mail15:08 | 23.10.2024прегледи 79 коментарикоментари 0


Историята на сиренето започва още в древността - преди повече от 12 000 години, като устойчив начин за запазване на млякото. В България произходът му е свързан с необходимостта от съхраняване на овче мляко, особено в Тракия, наричана още от Омир „майка на овцете“. 

През Средновековието у нас манастирите играят ключова роля в разработването на нови видове сирене, а дребномащабното производство продължава до средата на XIX в., когато Луи Пастьор открива пастьоризацията. Така става възможно и мащабното производство на млечни продукти, поставяйки началото на модерното промишлено производство на сирене.

Краве сирене – фаворит при всяка комбинация

Днес любовта на българина към млечния продукт може да се открие и във всички хранителни комбинации, в които той е включен. Така например, през лятото динята не се яде без сирене. Млечният продукт се подправя още с мед или домашно сладко. Добавя се и в макароните, яде се още в комбинация с кисело мляко, върху филия лютеница или друг вид разядка. Предпочитано е с мекици, палачинки или пържени филийки. 

Според данни на Kaufland България краве сиренето е най-популярният избор на българина през цялата година. Търсенето на сирена от овче и козе мляко обаче отразява сезонната тенденция на продукта. Най-голямата ритейл верига в страната продава над 300 тона сирене на месец от своите свежи витрини. Само за миналата година продаденето количество сирена в магазина възлиза на близо 4 милиона килограма. 

 Качественото сирене не е ронливо

Качественото сирене е с умерено солен, добре балансиран млечнокисел вкус, с гладка текстура, която не се разпада и не се замърсява на повърхността. Показателите, че сиренето може да не е подходящо за консумация, включват горчив или прекалено сладък вкус, разпадане или образуване на коричка. Срокът на годност на сиренето, независимо дали се съхранява в саламура или е вакумирано, се определя от производителя. Важно е то да се съхранява без пряк достъп до въздух и при температура от -2°С до +4°С. 

 


Тагове: сирене, трапеза
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg