АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Сиренето Sibiu - защитен продукт на ЕС
Telemea de Sibiu (сиренето Sibiu) се превърна в седмия румънски продукт, вписан в регистъра на защитените наименования за произход и защитените географски указания (ЗГУ) на ЕС, съобщи Земеделското министерство на страната.
Асоциацията на производителите на „Telemea de Sibiu“, съставена от десет юридически лица, разположени в съответния географски район, искаше да получи официално европейско признание, за да защити традиционната си рецепта, предавана от древни времена, и да предостави натурални, здравословни продукти.
„Telemea de Sibiu“ е полутвърдо сирене, произведено изцяло от прясно овче мляко, непастьоризирано, чрез ензимна коагулация. Млякото, използвано за приготвяне на „ telemea de Sibiu “, идва от животни, отгледани в споменатия географски район, които са хранени предимно на пасища “, според Министерството.
Понастоящем Румъния има седем продукти, регистрирани със защитени географски указания: magiun de prune Topoloveni (сливен конфитюр); салам де Сибиу (салам); afumat din Tara Barsei (пушен шаран с големи глави); scrumbie de Dunare afumata (пушена дунавска скумрия); carnati de Plescoi (колбаси); telemea de Ibanesti (сирене) и telemea de Sibiu (сирене).
editor@romania-insider.com
Tweet |
|