АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Скъпите храни променят навиците ни
Поскъпването на храните води до промяна на хранителните навици в цял свят, показва проучване на неправителствената организация за борба срещу бедността и несправедливостта Oxfam, цитирано от Франс прес. Над половината от анкетираните (53%) в 17 страни са променили храненето си от десет години. Сред тях повече от една трета (39%) са посочили икономически причини, а 33% - здравословни причини. Общо 20% от участниците в допитването са променили храните на трапезата си за две години заради поскъпването на храните.
Тенденцията е много силна в бедни страни като Кения (60%) и Гватемала (29%), но е значителна и в развити страни като Австралия (24%), Испания (20%), Великобритания (19%) и Съединените щати (17%)."Хранителните ни навици се променят бързо и за много хора те се променят към по-лошо", изтъкна изпълнителният директор на организацията Джереми Хобс.
Той изтъкна, че много хора, особено в най-бедните страни, намаляват количеството или качеството на храната си заради увеличението на цените на храните. Oxfam призова ръководителите от цял свят, по-специално министрите на земеделието от Г-20, които се събират във Франция следващата седмица, да се намесят за регулиране на пазарите на суровини, реформиране на неправилните политики за добив на биогорива (които превземат обработваемите земи - бел. ред.), да настояват за инвестиции за малките производители в развиващите се страни, на които трябва да се помогне да се адаптират към климатичните промени.
Tweet |
|