АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Сладко от люти чушки хит в Куртово Конаре
Куртово Конаре, Дима Шопова, БТА
Пловдивското село Куртово Конаре е известно в региона с пионерската си дейност, следствие на предприемчивостта на един свой жител. Това е земеделецът Александър Димитров, който със силния си дух и предприемчивост спасява земеделието на Куртово Конаре в края на 19 век.
В историята на селото многократно се появява определението "за първи път". За първи път у нас той внася и много бързо прави популярна парна мелница за жито, внася зеленчукови култури, за които в селото има много добри условия за отглеждане. Сред тях са сладкия червен пипер, станал известен у нас като Куртовската капия, ранни цариградски домати - куртовски розови домати, внася се първата мелница за червен пипер, както и модела за отглеждане на коноп.
Преди 4 години отглеждахме люти чушки, станаха много хубави, но не успяхме да им намерим пазар, защото нямаше търсене, разказва Николина. Един ден, в поредния опит да продаде нещо от продукция си на селския кооперативен пазар, една жена избира от чушките само червени и купува един килограм. На въпрос защо червени, след като пуканите печени люти чушки се правят от зелени, жената отговорила, че ще прави сладко. Жената й дава рецептата, която Николина веднага пробва в малко количество и вече пета година лютото сладко е част от зимнината й. Рецептата е пренесена от азиатската част на Турция, допълва куртовката, според която няма нищо сложно и по-различно от приготвянето на обикновеното сладко от плодове. Вкусът обаче е уникален и сладкото в семейството й го предпочитат както възрастните, така и най-малките деца. Рецептата за сладко от чушки Чушките трябва да бъдат само люти, без значение от сорта и за да се намали лютото се изчистват от семките, разказва рецептата Николина. Това, по думите й е и най-трудоемката част от приготвянето на сладкото - всяка една чушка да се изчисти от семките. После се измиват, сваряват се и се смилат добре или пасират до пюре. Едва тогава започва варенето на същинското сладко. Чушковото пюре се изсипва в тава за сладко, където престоява 2-3 часа със захарта, която е в съотношение 1:1 с него. Вари се на бавен огън до изпаряване на водата. Малко преди да се изкара от огъня, в сладкото се слага оцет и лимонтозу, като количеството им зависи от количеството на сладкото.
Необходими съставки: за един килограм чушки са необходими един килограм кристална захар, 80 мл оцет и едно пакетче лимонтозу. Готовата сладко-люта смес се разсипва в малки бурканчета докато е гореща, затваря се веднага и се обръща с капачката надолу. Няма нужда от допълнителна стерилизация.
Всеки, който е опитал от лютото сладко се връща отново да си купи, твърди Николина. Сладкото от люти чушки може да се консумира както директно, така и като дресинг при печене на различни видове месо.
Tweet |
|