EUR 1.9558
USD 1.7528
CHF 2.0762
GBP 2.3469
CNY 2.5001
you tube
mobile version

Словакия определи 5% ДДС за нощувки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Словакия определи 5% ДДС за нощувки

mail08:35 | 02.10.2024прегледи 70 коментарикоментари 0


Хората в Словакия ще плащат намалена ставка на ДДС от 5 процента върху услугите за настаняване, което е значителен спад от първоначално предложеното увеличение от 10 на 23 процента. Ставката на ДДС за ресторантите също ще намалее до 5%, но ставките за безалкохолни напитки и алкохол ще останат по-високи, съответно 19% и 23%. Министърът на туризма и спорта Душан Кекети обяви това развитие на брифинг след дискусии с Асоциацията на хотелите и ресторантите на Словакия и Словашката туристическа асоциация.

„Вярвам, че това ще подобри нашата конкурентоспособност“, каза Кекети. Ставка на ДДС от 5% също е предвидена за фитнес центрове и спортни събития. Като Унгария според министъра по-ниският ДДС ще осигури „абсолютната позиция“ на Словакия в региона на Вишеградската група (Словакия, Чехия, Полша и Унгария).

В момента Унгария поддържа 5 процента ДДС ставка върху настаняването, Австрия го е определила на 10 процента, докато Чешката република налага ставка от 12 процента. Процентът на Полша е 8 процента. „Според данни на асоциациите това ще помогне за запазването на повече от 15 000 работни места. Това ще помогне и за увеличаване на приходите на областните общини от данък квартира“, уточни той.

Ако ДДС върху настаняването беше определен на 23 процента, това би представлявало втората най-висока ставка на ДДС върху настаняването в Европейския съюз, надмината само от 25-процентната ставка в Дания. Мартин Новотни, генерален мениджър на Асоциацията на хотелите и ресторантите на Словакия, наскоро заяви, че повече от удвояване на ДДС върху настаняването ще опустоши местата за настаняване в Словакия.

„Това ще пренасочи чуждестранните посетители към съседни страни и ще намали броя на работните места в сектора“, предупреди той в интервю за списание Index. Въпреки това хотелиерите подчертаха необходимостта от включване на нов данък върху финансовите транзакции в техните цени. В момента обаче те не могат да определят колко ще се повишат цените от следващата година.

Те също биха приветствали единни ставки на ДДС в различните категории. „Ресторантите и хотелиерският бизнес са взаимосвързани; следователно няма смисъл да ги облагаме с различни данъци“, отбелязва Ярослав Страхан, собственик на хотел и къща за гости в село Ждиар.

източник: spectator.sme.sk


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg