EUR 1.9558
USD 1.8108
CHF 2.0920
GBP 2.3505
CNY 2.5451
you tube
mobile version

Словения отхвърли референдум за нова АЕЦ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Словения отхвърли референдум за нова АЕЦ

mail12:03 | 25.10.2024прегледи 135 коментарикоментари 0


Словенският парламент отхвърли предложение за организиране на консултативен референдум за нова атомна централа до съществуващата АЕЦ "Кръшко", съобщи словенската национална телевизия РТВ Сло.

АЕЦ „Кръшко“ е собственост на Словения и Хърватия и заработи през 1983 година. През януари 2023 г. получи екологично разрешително за удължаване на срока на експлоатация с 20 години до 2043 година. 

Словенските депутати гласуваха с 69 гласа „против“ предложението и само с един „за“. Парламентарните групи се обединиха, че провеждането на консултативен референдум би било безотговорно при „сегашните обстоятелства“, а управляващата коалиция и опозицията взаимно се обвиняват за развоя на събитията.

Планираше се новата атомна централа JEK 2 да се изгради край съществуващата централа "Кръшко", която покрива около 20 процента от енергийните нужди на Словения и около 16 процента от тези на Хърватия. Референдумът бе насрочен за 24 ноември, но политическите групи в парламента оттеглиха подкрепата си след обществени критики към въпроса на референдума и самия проект.

"Решението за енергийното бъдеще на Словения трябва да се основава на приобщаващ и прозрачен процес на създаване на законодателство и енергийни политики и трябва да вземе предвид волята на хората, която се проявява чрез механизма за пряко вземане на решения, т.е. референдума", каза Миха Ламут от управляващата партия „Движение Свобода“. „Ще остане основателно съмнение в легитимността на проведения консултативен референдум, който няма да се ползва с подкрепа дори сред политическите партии“.

Депутатът Звонко Чърнач от най-голямата опозиционна партия „Словенска демократическа партия“ пък обвини министъра на околната среда Боян Кумър, че „от поне два месеца държи в чекмеджето си анализ на алтернативни сценарии относно доставките на електроенергия в Словения, но те явно не са изгодни нито за него, нито за тези, които стоят зад него”.

Словенският президент Наташа Пирц Мусар приветства решението на депутатите.

„Аз лично съм доволна, че няма да има референдум. Винаги ще подчертавам, че за такъв референдум е необходимо да има значително повече информация“, отбеляза тя и допълни, че подценяването на обществеността на референдуми никога не е за добро.

През 2021 г. властите издадоха разрешение за нов реактор към АЕЦ Кръшко, който може да има максимална мощност от 2400 мегавата. Френската група EDF обяви през ноември, че е представила "техническо-търговски" предложения на Словения за евентуално изграждане на реактор тип EPR, като бяха споменати и американската Уестингхаус (Westinghouse) и корейската KHNP./БТА


Тагове: Словения, АЕЦ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 5892