АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Смяна на модела в земеделието - без глифозат
Глифозатът е хербицид, които се използва в много препарати срещу плевели, широкоразпространен е в лесовъдството и земеделието. Пръска се преди сеитбата на житни култури като царевица или захарно цвекло за контрол над плевелите и подпомагане растежа на културите. Производителят му Монсанто, многонационална компания, е култивирал генетично модифицирани житни култури, устойчиви на глифозат. Експертите не са единни в мнението си относно веществото; Агенцията по рака на СЗО смята, че то „вероятно е карциногенно“. Органът по безопасност на храните на ЕС е преценил, че то е безопасно за използване. ЕП гласува резолюция, с която призовава за повече прозрачност по въпроса. Ще видим дали Парламентът ще образува анкетна комисия. Бих искал Комисията да разгледа неблагоприятните ефекти на това съединение, които досега не са били подложени на оценка. Мнозинството от страните-членки решиха да подновят лиценза за използването на глифозат с пет години вместо първоначално предложените десет. ЕП иска постепенното ограничаване на използването му през следващите 5 години, което ще изисква радикални промени в селското стопанство. Например, чрез интегриран контрол над вредителите могат да се постигнат същите резултти без използването на такива хербициди и пестициди. Повече от 1,3 млн. души са подписали петиция за пълната им забрана в Европа. Дебатът за глифозата далеч не е приключил.
Tweet |
|