EUR 1.9558
USD 1.7650
CHF 2.0835
GBP 2.3153
CNY 2.4873
you tube
mobile version

Спад в продажбите на Мерцедес и в печалбата на Рено

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Спад в продажбите на Мерцедес и в печалбата на Рено

mail12:40 | 29.07.2024прегледи 592 коментарикоментари 0


Германският производител на луксозни автомобили "Мерцедес-Бенц" (Mercedes-Benz) обяви 4 процента намаляване на продажбите до 36,7 млрд. евро, предаде ДПА.  Печалбата преди отчитане на лихви и данъци (EBIT) се е сринала с близо 20 процента спрямо същия период на миналата година до малко над 4 млрд. евро. 

Коригираният марж преди лихви и данъци - т.е. съотношението между приходите от ежедневната дейност и продажбите - в основния бизнес на фирмата с автомобили е 10,2 на сто от април до юни. Това е с повече от 3 процента под показателя за предходната година.

През второто тримесечие продажбите на особено печелившите модели от най-висок клас и общите продажби са намалели в сравнение със същото тримесечие на предходната година, включително на ключовия китайски пазар.

Компанията потвърди прогнозите за общите продажби на групата тази година и за печалбата преди лихви и данъци.

"Очаква се продажбите и моделният микс да се подобрят през втората половина на годината, подкрепени от по-нататъшното пускане на пазара на нови модели, особено в най-високия сегмент", заявява ръководителят на концерна Ола Келениус, цитиран в съобщение за пресата.

Френският автопроизводител "Рено" обяви, че печалбата за първата половина на годината спада, което се дължи в най-голяма степен на продажбите на акциите на "Нисан" (Nissan), въпреки ръста на приходите с 0,4 на сто на годишна база, предаде ДПА.

За периода януари-юни нетната печалба на компанията възлиза на 1,29 милиарда евро спрямо 2,09 милиарда евро за същия период на миналата година. Капиталовите загуби от продажбите на акциите на "Нисан" възлизат на 440 милиона евро.

Общите приходи на компанията за полугодието достигат 27 милиарда евро.

В същото време бившият партньор на "Рено" - "Нисан", намали годишната си прогноза, след като обяви спад на оперативната печалба за първото финансово полугодие с 99 на сто, доста под очакванията на анализаторите, предаде Ройтерс.

Оперативната печалба за периода април-юни възлиза на 995 милиона йени (6,51 милиона долара) спрямо същия период на миналата година.

Автопроизводителят намали прогнозата си за оперативната си печалба за финансовата година, започнала през април, със 17 на сто до 500 милиарда йени. Предходната прогноза беше за печалба от 600 милиарда йени.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg