EUR 1.9558
USD 1.7472
CHF 2.0598
GBP 2.3380
CNY 2.4854
you tube
mobile version

Спад на инфлацията в еврозоната

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Спад на инфлацията в еврозоната

mail16:15 | 31.03.2014прегледи 687 коментарикоментари 0


Годишната инфлация в еврозоната е спаднала до 0,5 на сто през март спрямо 0,7 на сто през февруари, което е над 4-годишен минимум и се очаква да засили натиска над Европейската централна банка (ЕЦБ) да приеме мерки за успокояване на опасенията от дефлация, предаде ДПА, позовавайки се на
предварителна оценка на Евростат.
Очаква се през март услугите да отчетат най-годишно повишение на цените (1,1 на сто спрямо 1,3 на сто през февруари), следвани от храните, алкохолът и тютюневите изделия (1 на сто спрямо 1,5 на сто), неенергийните промишлени стоки (0,3 на сто спрямо 0,4 на сто) и енергията (-2,1 на сто спрямо 2,3 на сто през февруари).
Така потребителските цени навлизат още повече в "опасната зона" - както я определя ръководителят на ЕЦБ Марио Драги - под 1 процент годишна инфлация. В момента инфлацията в еврозоната е на най-ниското равнище от ноември 2009 година. Анализаторите прогнозираха показателят да спадне до 0,6 на сто през март.
Спадът според тях обаче до голяма степен отразява великденските празници, които миналата година бяха през март, а не през април като тази година, при които обикновено спадат цените на стоки и услуги като пътувания.
В момента инфлацията в еврозоната е доста под препоръчителния праг на ЕЦБ от 2 или малко под 2 на сто. Франкфуртската институция очаква инфлацията да бъде средно 1 процент тази година, след което да нарасне през следващите две години и да достигне 1,7 на сто до края на 2016 година.
Марио Драги вече заяви, че ЕЦБ е готова да вземе мерки, ако има ново влошаване на очакванията за инфлацията във валутния съюз. Освен намаляване на лихвите, възможно е банката да започне процес на количествено облекчаване чрез инжектиране на ликвидности в уязвимата икономика на еврозоната/


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg