АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
"Стара планина" стерилно чиста от соя



Ако трябва да се коригира стандартът "Стара планина", то това трябва да се отнася до каймата и то така, че тя да се произвежда само от българско прясно месо, заяви земеделският министър Мирослав Найденов.
Важно е да се стимулира родното производство, изтъкна той. Запитан дали в България има достатъчно суровина каймата да се произвежда само от българско месо Найденов заяви "По- добре е да има дефицит на суровина, който ще стимулира и производството". Според него не трябва да се правят промени в стандарта, които да позволят минимално влагане на соя. "Ако допуснем сега компромис да се разреши соята като подправка ще създадем прецедент, а той ще доведе до следващ. Моята лична позиция е, че ние не трябва да позволяваме соята под каквато и да е форма". Той припомни, че стандартът "Стара планина" няма задължителен характер. Към момента лицензът за производство на продукти с тази марка е върнат само на "Сами-М". Утре експертен съвет ще разгледа възможностите за промени в стандарта.
Tweet |
|