АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Старият бранд „Лютеница Първомай”
Фабриката за българска лютеница, произвеждана по бабина рецепта от най-стари времена – „Булконс Първомай“, получи утвърждение за продукт “лютеница” с географско указание “Лютеница Първомай”. Това съобщава фирмата. С документа, издаден от Министерството на земеделието и храните през месец март, се определят границите на географското място за производство на продукта – територията на община Първомай.
Със заповедта се утвърждават следните качества и характеристики на продукта: “Лютеница Първомай” е лютеница, произвеждана от единичен концентрат доматено и пиперково пюре, приготвен в гр. Първомай от български домати и пипер, предназначени за преработка.
Утвърденият метод за производство е: Пюретата се изваряват до достигане на желаната гъстота, като се прибавят спомагателните суровини слънчогледово масло, нишесте зрял кромид лук, готварска сол, захар, чесън (или чесново брашно), кимион и черен пипер. При някои разновидности на продукта може да се добавя едро мляна печена белена капия, люти чушки или патладжан.
В документа се казва още, че връзката на качествата и характеристиките на “Лютеница Първомай” с географската среда е съвкупност от особеностите на технологията, което е резултат от исторически доказани традиции в производството на “Лютеница Първомай”, която притежава специфично качество и други характеристики, присъщи за географския район.
Българската агенция по безопасност на храните е контролният орган, който е компетентен за оценка на съответствието на лютеницата с географско указание “Лютеница Първомай” с качествата и характеристиките, описани в документа.
Указанието е утвърдено въз основа на искане на “Булконс Първомай” АД по процедура за регистрация в Държавния регистър на географските означения в Патентно ведомство за географско указание “Лютеница Първомай”.
Tweet |
|