АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Стартира агенцията по храните след два дни
Ядем най-лошия хляб, защото ядем хляб от фуражна пшеница. Използва се нискокачествена пшеница, която, за да бъде подобрена, се използват в хляба подобрители – оцветители, сол, стабилизатори и т.н. Черният хляб от едно време е по-качествен от днешният. Това каза министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов в предаването „Тази сутрин” на БТВ. Той покани хлебопроизводителите за диалог другата седмица. В четвъртък, заедно с европейския комисар по здравеопазване и защита на потребителите Джон Дали, ще бъде даден стартът на агенцията по храните, а в сряда ще бъде приет нейният устройствен план от Министерския съвет. Тя ще контролира безопасността на храните по цялата верига. Найденов ще покани хлебопроизводителите да обсъдят заедно стандартите за хляба. Той е убеден, че има проблеми с качеството на хляба. Министърът обясни, че по данни на Националната служба за зърното и фуражите в България в момента има около 1,5 млн. тона пшеница. До новата реколта са нужни между 800 и 900 млн. Количествата над необходимото за страната ще бъдат изнасяни, само ако има кой да го купи. Според Найденов, обаче, в момента няма износ, а и предлагането на световните пазари е много голямо, така че нашата пшеница трудно може да бъде продадена. „Имаме достатъчно. Имаме и, ако някой желае да изнася”, добави той.
Tweet |
|