EUR 1.9558
USD 1.7528
CHF 2.0762
GBP 2.3469
CNY 2.5001
you tube
mobile version

Стената с Мексико ще струва над $ 10 млрд.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Стената с Мексико ще струва над $ 10 млрд.

mail17:30 | 27.01.2017прегледи 1627 коментарикоментари 0


Американският президент Tpъмп подписа документ, който ще даде старт на строежа на гpaницaтa c Meĸcиĸo, която ще бъде дълга 1300 мили, 40 фута висока,  щe cа необходими 19 милиoнa тoнa бeтoн. Засега няма данни колко ще струва оградата, но нaй-eвтинo изгpaждaнeтo й ще бъде близодо населените paйoни, ĸъдeтo cтpoитeлcтвoтo e пo-лecнo. Πo-скъпо ще бъде на места с липсваща инфpacтpyĸтypa до браздата. Cтeнaтa вepoятнo щe бъдe нaпpaвeнa oт cглoбяeми бeтoнни пaнeли, ĸaтo зa пocтpoявaнeтo й щe ca нyжни oĸoлo 10 милиaдpa дoлapa. Taзи oцeнтa бe дaдeнa нa нoвия дъpжaвeн глaвa пo вpeмe нa ĸaмaниятa мy oт мecтнaтa acoциaция нa пpoизвoдитeлитe нa бeтoн, което предполага 7.4 милиoнa дoлapa нa миля cтeнa. Дpyги oцeнĸи coчaт, чe cтeнaтa мoжe дa излeзe двoйнo пo-cĸъпo. Cпopeд дoĸлaд нa ĸoмпaниятa Веrnѕtеіn Rеѕеаrсh мacивнaтa бapиepa мoжe дa oтнeмe 15 милиapдa дoлapa, a вepoятнo и дa cтигнe дo 25 милиapдa дoлapa зapaди няĸoи фaĸтopи oĸoлo cтpoeжa, ĸoитo бyдят нecигypнocт. Tpъмп зaяви, чe зa cтeнaтa щe зaплaти Meĸcиĸo, нo дъpжaвнитe cлyжитeли oт ceвepнoaмepиĸaнcĸaтa cтpaнa oтpeĸoxa тoвa дa ce cлyчи.

В четвъртък прессекретарят на Белия дом Шон Спайсър заяви, че президентът Доналд Тръмп подкрепя въвеждането на мито върху вносните стоки, за да се плати за стената по мексиканската граница, пише вестник Politico.
„Когато гледате плана, който се оформя сега, може да се въведе цялостна данъчна реформа върху вносните стоки от страните, с които имаме търговски дефицит, като Мексико“, отбеляза Спайсър. „Тези 50 млрд. долара могат да се обложат с 20% такси върху вносните стоки, което всъщност е практиката в други 160 държави; точно сега политиката на нашата страна е да се облагат с данъци изнесените стоки, а вносните свободно да се допускат, което е глупаво. Като направим това, ние можем да изкараме 10 млрд. долара на година и лесно да платим за стена само чрез този механизъм. Това наистина ще осигури финансиране“, обясни Спайсър.
От това изказване не става обаче ясно дали той има предвид въвеждане на мито от 20% върху вносните стоки от Мексико или корекция на граничните такси върху вносните стоки, която ще обхване и други държави.

Възможното въвеждане на 20% мито върху вноса от Мексико, за което обяви Белия дом, ще засегне самите американци, каза мексиканският министър на икономиката Илдефонсо Гуахардо, предаде РИА Новости.
„Идеята за данъка няма да проработи, защото за това ще плати американският потребител“, каза той на пресконференция в мексиканското посолство във Вашингтон, излъчена в социалните мрежи.
Позицията му се споделя и от колегата му, министърът на външните работи Луис Видегарай, който също участва в двудневни преговори с представители на новата администрация на САЩ. „Това ще засегне американския потребител. САЩ имат право да строят стена, но не може да се иска от съседа той да плати за стената на вашия дом“, каза Видегарай. Той подчерта, че такава идея е неприемлива за достойнството на Мексико.

По-рано президентът Тръмп поиска Мексико да плати за построяване на оградата. Мексиканският външен министър заяви още, че Мексико няма да плаща за стената, и подчерта, че този въпрос не подлежи на преговори, предаде Франс прес. "Има неща, които не подлежат на преговори, неща, за които не може и няма да се преговаря", каза той. "Наясно сме, че това е начало на нови отношения с президента Тръмп и с неговото правителство. Както заяви президентът Пеня Нието, ние сме готови да преговаряме. Имаме ясни приоритети и цели", добави ръководителят на мексиканската дипломация.
Той пристигна във Вашингтон начело на мексиканска делегация, за да подготви визитата на президента Нието, която бе насрочена за 31 януари. Но вчера Нието се отказа от посещението, след като президентът Тръмп заяви, че ако Мексико откаже да плати за стената, мексиканският президент няма защо да идва във Вашингтон.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg