EUR 1.9558
USD 1.8824
CHF 2.1037
GBP 2.3574
CNY 2.5792
you tube
mobile version

Странджанският манов мед става защитен

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Странджанският манов мед става защитен

mail06:35 | 03.08.2018прегледи 1170 коментарикоментари 0


ЕК одобри кандидатурата на България за регистрация на Странджанския манов мед като защитено наименование за произход. Новината бе съобщена лично в град Царево от еврокомисар Мария Габриел. Еврокомисарят пристигна край морето за „Световен симпозиум по мановия мед — 10 години по-късно” съпроводен от Фестивал на странджанския манов мед.

Дългоочакваната новината бе приета с аплодисменти от жителите на Царево, участниците във Фестивала на мановия мед, учени от цял свят и браншови организации, които дълги години се бориха за регистрирането на продукта. „Кандидатурата за регистрация на Странджанския манов мед е одобрено от Европейската комисия. От тук нататък сме на финалната права. Това, което предстои, е есента да бъде публикувана в Официалния вестник на Европейския съюз и ако няма възражения от началото на следващата година да имаме още една емблема на България — странджански манов мед!” заяви еврокомисар Мария Габриел.

 На събитието бяха обсъдени и проблемите в бранша и ситуацията у нас. Сред основните теми се открои въпросът за високата смъртност при пчелните семейства.

Фестивалът предложи на посетителите мед и пчелни продукти от всички краища на България. Сред идеите на организаторите беше да се повиши информираността на потребителите на мед. Участниците в симпозиума обмениха и обобщиха важна информация за пчеларската общност у нас и в чужбина. Друга важна тема за участниците във форума засяга един по-различен пчелен продукт — пчелният цветен прашец. „Странджанският прашец е от най-качествения прашец в света изобщо. Тук характерното е, че пчелите го събират от диворастящи храсти, треви и дървесни видове. Липсват полено-технически култури и в прашеца се съдържа полено-памуклийка. Това е растението, което съдържа най-много полихронови съединения. Другото, което е същественото е, че веднага след като регистрираме странджанския манов мед като защитено наименование за произход, ще се опитаме да регистрираме още един продукт — странджански цветен пчелен прашец.

С две защитени имена за произход ние ставаме лидери в Европа.”, сподели председателят на сдружение „Странджански манов мед” Манол Тодоров. /БГНЕС

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg