АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Сунгурларе – най-лозарската община в област Бургас
Най-лозарската община на територията на Бургаска област все още продължава да е Сунгурларе, следвана от Поморие и Карнобат. Това каза в интервю за Радио„Фокус” – Бургас Лоза Стоянова, директор на областната структура на Изпълнителната Агенция по лозата и виното. Тя посочи, че площите с винени лозя на територията на Бургаска област, по данни на Информационната система на Изпълнителна Агенция по лоза и вино, са 9 446,7 хектара. На територията на областта са засадени 48 винени сорта, като от тях основните са Мускат Отонел, 14 193дка, което е близо 15% от лозовите насаждения; Шардоне- 6 799дк, което изразено в % това е 7,20%; Димят- 11 015дка, или 11,71% от лозовите насаждения; Юни блан- 5 713дка, което е 6% от насажденията; Мискет червен- 13 699 дка или 14,57% от общата площ; Совиньон блан- 1 634дка, което прави 1,74%; Мерло-7 791 дка или 8,29%; Каберне Совиньон - 9 450дка, което е 10,05%; Памид- 10 086дка, което 10,73%; Сира и Пино ноар, с по-около 1 000 дка, което е над 1% от общата площ. За областта съотношението на бели към червени винени сортове все още се запазва 2:1. По общини площите на винените лозя са както следва: Айтос - 873 хектара; Бургас- 610,6 ха; Камено - 424 ха; Карнобат -1485 ха; Малко Търново-15,5 ха; Несебър - 415,5 ха; Поморие – 1864 ха; Приморско – 0 ха; Руен - 543,6 ха; Созопол – 351 ха; Средец - 258 ха; Сунгурларе – 2586 ха и Царево - 20,52 ха. „Посочените цифри показват, че най-лозарската община на територията на Бургаска област все още продължава да е Сунгурларе, следвана от Поморие и Карнобат“, посочи Стоянова.
Тя допълни, че винарските изби и заводи произвеждат вина от всички винени сортове, засадени на територията на областта, но те саразлични категории вина. „Една малка част от произведените вина, около1% от реколта 2013г., са от категория вина със защитено наименование за произход(ЗНП), това е най-високата категория вино. Около 2% са сортови вина без Защитено наименование за произход и защитено географско указание(ЗГУ). Най-произвежданата категория вина, 48%, са тези от категория със ЗГУ „Тракийска низина“. Вината без ЗНП и ЗГУ са 49% и това е най-ниската категория вина“, обясни тя. Голяма част от тях е с направление дестилация за производство на винено дестилатна спиртна напитка- гроздова ракия, допълни Стоянова.
Tweet |
|