EUR 1.9558
USD 1.7689
CHF 2.0791
GBP 2.3014
CNY 2.4291
you tube
mobile version

Сърбия:На Великден има не козунак, а торта

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сърбия:На Великден има не козунак, а торта

mail16:35 | 14.04.2025прегледи 232 коментарикоментари 0


За Сърбия най-традиционното печено за Великден е агнешкото. Цените му са различни, ако го купите от супермаркета и от пазара, но тенденцията е за покачването им, казаха пред БТА продавачи в Белград.

На животинския пазар в Ниш (Източна Сърбия) предлагането и тази седмица е доста слабо, а търсенето се увеличава с приближаването на празниците, затова цената за килограм стигна 600 динара (10 лв), пишат местните медии.

Най-евтиното агнешко е в Ужице (Централна Сърбия)  - 500 динара (8,35 лв.) В супермаркетите цената на агнешкото е около 1400 динара (23 лв.)

На Разпети Петък в Сърбия по традиция се яде риба. Независимо, че в страната има много реки и язовири, предлагането на речна риба в магазинната мрежа е малко.

По пазарите в Белград целогодишно се предлага печено агнешко, телешко, свинско и пилешко, а в сряда и петък в рибарниците има шаран и сом за 750-1200 динара (13-20 лв. )

От средиземноморската риба килограм пресен лаврак струва 1099 динара (18 лв.),  а прясната ципура -  около 1250 динара (20, 87 лв.) за килограм. Пъстървата е около 620 динара (10,35 лв.), а хекът 450 динара (7,51 лв.) за килограм. 

Яйцата за Великденската трапеза в Сърбия се боядисват на Разпети петък, като първото яйце е червено и символизира кръвта на Исус Христос. Първото червено яйце се държи през цялата година до иконата в дома, за да пази фамилията от беди, и се казва "чуваркуча", което означава пазач (страж) на дома.

Десет средноголеми яйца в различни градове в Сърбия струват от 160 до 300 динара (2,67 до 5,01 лв.)

Сърбите боядисват яйца с изкуствени оцветители, но пазят и традицията на боядисване с люспи от лук, които се продават в опаковки дори и в турските магазини в сръбската столица.

Козунакът не е познат като сладкиш на Великденската трапеза в Сърбия, каза Аца Петрович, собственик на пекарна. Според местната традиция се прави торта, както и пита, в която се вграждат сварени и боядисани в червено яйца, и сладък хляб със стафиди. Този тип сладкиши домакините най-често поръчват за около 1000-2000 динара (17-30 лв.)  на килограм.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg