АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Тай кухня & звезди "Мишлен"
Два ресторанта за традиционна тай кухня получиха по две звезди "Мишлен" (Michelin), предаде "Франс прес", цитирана от БТА. Това е дебют за гастрономията на тази азиатска страна, известна в целия свят.
"Сорн" (Sorn) и "Ар-Хаан" (R-Haan) в Банкок постигнаха този успех в третото издание на кулинарния гид на "Мишлен" в Тайланд, представено днес в тайландската столица.
За пръв път в историята на кулинарния гид заведения, които предлагат тай гастрономия, се присъединяват към затворения клуб на двете звезди.
Управляван от двама млади шеф-готвачи, "Сорн" залага на техниките и традиционните рецепти в южната част на страната, откъдето си доставя продуктите чрез мрежа от дребни производители.
Начело на "Ар-Хаан" е главният готвач Чумпол, който предлага кухня, вдъхновена от кралската традиция, на основата на продукти, идващи от всички региони на кралството.
В изданието 2020 на "Мишлен" никой ресторант не е получил три звезди, но три ресторанта са запазили двете си звезди: френските "Норманди" (Normandie) и "Медзалуна" (Mezzaluna), както и ресторантът на германските братя близнаци "Зюринг".
В Азия "Мишлен" покрива Токио, Хонконг и Макао, Шанхай, Сеул, Сингапур, Тайван и Банкок.
Въпреки критиките и полемиките, на които редовно е обект, червеният гид, създаден през 1900 година, си остава ориентир в света на гастрономията, отбелязва АФП.
От около 20 хил. ресторанта, включени в списъка, само стотина са получили върховното отличие от три звезди.
Tweet |
|