АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Тайните на октопода
Ако се подходи правилно към октопода, той може да достави незабравимо гастрономично изживяване. Неслучайно той е любима храна навсякъде, където обитава, особено по Средиземноморието и Източна Азия.
Готвачите от различните страни дават различни съвети за това как да направим октопода по-крехък. В Гърция бият октоподите в крайбрежните скали или направо ги пускат в центрофугата на пералнята. В Испания съветват октоподът да се потопи три пъти във вряща вода и да се свари в медна тенджера. Италианските готвачи пък ги варят с коркови тапи от бяло вино, а японците ги обтриват със сол и ги нарязават под различни ъгли. Всички тези методи работят, но най-важното е този морски специалитет да се приготвя на много слаб огън.
Ако се вари до 5 мин., остава по-жилав, но текстурата му не е неприятна. По този начин се подготвя октоподът за суши и салата. За повечето други приготовления е необходимо по-дълго варене на слаб огън около 40 - 50 мин. на килограм. Ако се превари, месото става сухо и безвкусно.
Повечето от октоподите, които се продават, са почистени от мастилената торбичка. Може да се намерят и замразени, което не променя особено вкуса и дори съкращава времето за варене.
В галерията може да видите как се почиства октопод стъпка по стъпка.
2. Ако не е почистен предварително от вътрешностите, се хващат с пръсти и се издърпват навън, заедно с торбичката с мастило.
3. Очите се отстраняват с нож.
4. В основата на пипалата се намира човката. С нож се отстранява цялата сфера, в която е човката.
5. Октоподът се покрива с трици и морска сол и се натрива добре, за да се отстрани слузестата част.
6. Измива се обилно под течаща вода. Октоподът вече е готов за приготвяне според избраната рецепта.
www.menumag.bg
Tweet |
|