EUR 1.9558
USD 1.8634
CHF 2.0847
GBP 2.3701
CNY 2.5579
you tube
mobile version

Тенденция: Лилави моркови, картофи...

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Тенденция: Лилави моркови, картофи...

mail06:55 | 10.01.2018прегледи 9127 коментарикоментари 0


2018 г. е годината на лилавото. Пантон определи „Ultra Violet“ като цвят на годината, а компанията Waitrose посочва, че през тази година и зеленчуците в лила ще са хит. Компанията приканва своите потребители да се хранят цветно. Лилавите моркови, картофи, смокини, зелето и патладжана са сред продуктите, които няма да се задържат дълго на рафтовете в хипермаркетите.

Време е да се премине от бледите бежови цветове и храни, към искрящи и колоритни, изпълнени с енергия. Според редица здравни организации, включително и British Heart Foundation храните, притежаващи цветове на дъгата, са по-полезни за здравето. Най-високо търсене на лилави зеленчуци и плодове е отбелязано във Великобритания по коледните празници. С 15% се увеличиха продажбите на морковите Purple Chantenay и със 70% на лилавите картофи.

„Благодарение на търсенето, през следващата година ще увеличим количеството лилави продукти на щандовете“, казва собственик на верига магазини. Миналата година според данни на компания Waitrose, един от всеки четирима (39%) човека се е грижел за това как изглежда блюдото му, за разлика от преди пет години. „Това е така, защото една добре изглеждаща чиния с храна може да направи яденето по-приятно“, добавят от компанията.

Все повече производители залагат на интересни и полезни за здравето култури. Такава култура са и новите сортове сладка царевица, която е в процес на култивиране. Главният изследовател Тим О’Хеър заяви, че той и екипът му са съсредоточени изцяло върху разработването на царевица с високи нива на специфични фитонутриенти за човешкото здраве. О’Хеър е сигурен, че новият лилав сорт ще превъзхожда традиционната жълта царевица, защото има повече ползи за здравето. Вече е доказано, че този лилав сорт спомага за намаляване на кръвното налягане и намалява атеросклерозата. Потребители, пробвали този продукт, казват, че вкусът и мирисът на новата царевица е почти идентичен с този на стандартната./Агрозона


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg