EUR 1.9558
USD 1.7650
CHF 2.0835
GBP 2.3153
CNY 2.4873
you tube
mobile version

ТЕЦ Марица Изток може да изнася ток в Украйна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ТЕЦ Марица Изток може да изнася ток в Украйна

mail16:10 | 20.09.2024прегледи 113 коментарикоментари 0


Има голям потенциал за износ на електроенергия към пазара в Украйна. Състоянието на електропроизводствените мощности там в момента е много тежко и се очаква при нормална зима украинската система да има дефицит от между 4 и 6 гигавата електроенергия на час в рамките на студените дни. Този дефицит трябва да бъде компенсиран и това е възможност за българската енергетика. Това посочи служебният министър на енергетиката Владимир Малинов в Народното събрание. 

"България има активна роля за увеличаването на техническия капацитет за износ на електроенергия към Украйна, защото в момента съществуват ограничения от 1,7 гигавата на ниво ENTSO-E (Европейска мрежа на операторите на преносни системи за електроенергия - бел. ред.) и борбата е той да се увеличи до 2,2 - 2,4 гигавата", каза министър Малинов.

По груби сметки, отбеляза той, определеният таван от 11 милиона тона въглеродни емисии ще даде възможност на държавната централа в Маришкия басейн при 6000 часа работа годишно да работи на 90 процента от инсталираната си мощност, което представлява производство на 1,4 гигавата в рамките на заложения праг в Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), който не подлежи на предоговаряне от страна на ЕК. 

"Предвид заложените 11 млн. тона въглероден отпечатък и съществуващата калоричност на въглищата в Маришкия басейн, то това са близо 15 млн. тона, което дава възможност за работа на хората в региона не само за рекултивация на терени, но и за изпълнение на основните им задължения според концесионния договор за добив на лигнитни въглища", посочи министър Малинов.  

"Така че считам, че с постижението, което имаме, даваме възможност тези генериращи мощности да работят без ограничения във времето, дори не говоря за 2038 година, а в рамките на необозрим хоризонт", каза още той. 

В рамките на изслушването Малинов определи сегашното състояние на електроенергийния пазар в региона като "изключително уязвимо". 

Относно заложения емисионен праг от 11 млн. тона, считано от януари 2026 година, Владимир Малинов запозна депутатите и с постигнатото при разговорите с ЕК през последните месеци с оглед промените в НПВУ и добавянето на новата глава "РиПауърИЮ" (RePowerEU). Така, в рамките на този общ праг, по мярката за декарбонизация на българската енергетика отпадат по последна информация таваните за всяка отделна инсталация. В разговорите е бил обсъден и преходът към нискоемисионна енергетика чрез пазарни, а не административни и финансови мерки. 

Според оценките на Министерството на енергетиката, България ще се вмести в ограниченията от 11 млн. тона още през тази година и това се дължи на преустановената дейност на ТЕЦ "КонтурГлобал Марица-изток 3" през февруари, като в средата на 2026 година ще изтече и срокът на действие на дългосрочния договор с ТЕЦ "ЕйИЕс Гълъбово" (AES Гълъбово).


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg