АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Тревога! Пестициди в храните!
Около 50% от храните, тествани през 2016 г. от Европейската агенция за безопасност на храните, са съдържали остатъци от пестициди, като в 3,8% от продуктите те са надхвърляли установените лимити. Затова през 2018 г. Европейският парламент сформира специална комисия със задача да проучи процедурата за одобрение на пестициди, чийто доклад бе приет през януари тази година.
Препоръките
-Всички изследвания за влиянието на даден продукт върху човешкото здраве да бъдат публично достояние.
-Пестицидите и техните активни съставки да бъдат тествани задълбочено, като се взема предвид потенциалният ефект при натрупване и евентуалната дългосрочна токсичност.
-Да се прекрати мащабното използване на пестициди в близост до училища, детски площадки, болници, родилни домове и домове за възрастни хора.
-Да се направи нов научен преглед на изследванията за глифозат.
През декември 2018 г. ЕП гласува за актуализация на общото законодателство за храните, покриващо безопасността им по цялата верига: от отношението към животните и защитата на растенията до самото производство. Предвижда се създаването на общ регистър за поръчаните изследвания, за да може агенцията да проверява дали компаниите задържат обявяването на изследвания с неблагоприятни за тях резултати. Ако има основания за съмнения, Европейската агенция за безопасност на храните ще има право да изисква допълнителни изследвания.
Насърчаване на безвредни алтернативи
Европейците са закупили био храни за 30,7 млрд. евро през 2016 г., ръст от близо 50% спрямо 2012 г. Депутатите одобриха през 2018 г. промени в правилата за био производството и етикетирането на такива продукти в отговор на същественото развитие на сектора. Добрата новина е, че съществуват и пестициди, които не се основават на химически субстанции, а са с естествен характер. Тяхното навлизане на пазара обаче е доста бавно и затова през 2017 г. Парламентът призова за ускоряване на процедурите по тяхното оценяване и одобряване.
Tweet |
|