АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Турската баклава с европейски знак
Баклава с шамфъстък от Югоизточна Турция е първият турски продукт, който получава европейски знак за качество, предаде АФП, като се позовава на съобщение на Европейската комисия.
Влизането на баклавата в ЕС, към който Турция се стреми от години, съвпада с включването в списъка на продуктите, защитени от Европейската комисия, и на малки гръцки домати, отглеждани на турстическия остров Санторини. Този баланс между двама традиционни съперници от Югоизточното Средиземноморие е резултат на чиста случайност, заявиха от Европейската комисия. Баклавата от Газиантеп /Югоизточна Турция/ е един от вариантите на баклава - типичен продукт на Балканите и в Близкия изток след вековете на османско владичество. Този вид баклава се отличава с пълнежа си от шамфъстък и с това, че се пече в прясно масло, което я прави златиста и хрупкава. Доматите от остров Санторини дължат уникалния си вкус на това, че са отглеждани на силно слънце и върху вулканична почва.
ЕС предоставя защита на продуктите с европейска марка за качество, включително на специалитети на страни, които не са членки на съюза, като например на индийския чай Дарджилинг и на десет китайски продукта.
Tweet |
|