EUR 1.9558
USD 1.8824
CHF 2.1037
GBP 2.3574
CNY 2.5792
you tube
mobile version

Турската баклава с европейски знак

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Турската баклава с европейски знак

mail12:45 | 20.12.2013прегледи 1626 коментарикоментари 0


Баклава с шамфъстък от Югоизточна Турция е първият турски продукт, който получава европейски знак за качество, предаде АФП, като се позовава на съобщение на Европейската комисия.
Влизането на баклавата в ЕС, към който Турция се стреми от години, съвпада с включването в списъка на продуктите, защитени от Европейската комисия, и на малки гръцки домати, отглеждани на турстическия остров Санторини. Този баланс между двама традиционни съперници от Югоизточното Средиземноморие е резултат на чиста случайност, заявиха от Европейската комисия. Баклавата от Газиантеп /Югоизточна Турция/ е един от вариантите на баклава - типичен продукт на Балканите и в Близкия изток след вековете на османско владичество. Този вид баклава се отличава с пълнежа си от шамфъстък и с това, че се пече в прясно масло, което я прави златиста и хрупкава. Доматите от остров Санторини дължат уникалния си вкус на това, че са отглеждани на силно слънце и върху вулканична почва.
ЕС предоставя защита на продуктите с европейска марка за качество, включително на специалитети на страни, които не са членки на съюза, като например на индийския чай Дарджилинг и на десет китайски продукта.

 


Тагове: баклава, Турция
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg