АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Турските лешници заплаха за шоколадовата индустрия
Спадът на добива на лешници в Турция - основен производител и износител на лешници в света, предизвика рязко повишение на цените, което застрашава шоколадовата индустрия, предаде АФП. През март четирите окръга от черноморския район на Турция (Гиресун, Трабзон, Ризе и Орду), в които е съсредоточена основаната част на производството на лешници в страната, бяха засегнати от капризите на времето, специално с мраз и градушки, което доведе да унищожаване на част от реколтата. Обикновено годишното производство на лешници в Турция е около 590 000 тона, което представлява близо три четвърти от световното производство. Тази година обаче турската реколта на лешници може да спадне до 370 000 тона, според производители.
Този спад на предлагането е предизвикал вече скок на цените, достинал до 80 процента. Миналата година цената на кило лешници се движеше около 6 турски лири (малко над 2 евро). Сега тя достига 11 лири (близо 4 евро), обясни за АФП Нежат Юрюр, собственик на предприятие за обработка на лешници в Орду. Ние очакваме спад на продажбите ни, макар че още нямаме точни цифри, заяви Иляс Едип Севинч, председател на Конфедерацията на износителите от черноморския район.Това положение директно засяга световната шоколадова индустрия, която използва турските лешници в своите продукти. Качеството на лешниците, които произвеждаме в Гиресун, е много търсено от турските и чуждестранните купувачи, обясни Рухи Йълмаз, отговарящ за земеделието в търговската палата на Гиресун. Всички лешници от Турция, продавани в чужбина, се използват единствено от шоколадовата индустрия, посочи Севинч. Половината от този износ отива към Германия и Италия, където е централата на компанията "Фереро", притежател на марките "Нутела" и "Киндер", които се очаква да бъдат основните жертви на недостига на лешници от Турция.
Tweet |
|