EUR 1.9558
USD 1.7472
CHF 2.0598
GBP 2.3380
CNY 2.4854
you tube
mobile version

Турция е в топ 5 на производителите на маслини + снимки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Турция е в топ 5 на производителите на маслини + снимки

mail08:04 | 26.09.2024прегледи 311 коментарикоментари 0


Благоприятствана от средиземноморския климат, днес Турция е сред най-големите световни производители на маслини. С история почти толкова стара, колкото е и човечеството, за жителите на земите в Анадола маслините са не просто плод, а начин на живот. От Егейската област, през Средиземноморския регион и източно до Анадола, всеки регион е осеян с вековни маслинови дървета. Безспорен местен първенец по добив на маслини е Егейският регион, където растат 75% от маслиновите дървета в страната. През есента, по време на събирането на маслиновата реколта, областта оживява благодарение на местните жители, които празнуват заради плодородните си земи и древното си наследство, дълбоко съхранено в културата и традициите на страната. Всяка година, в началото на есента, традицията по събирането на реколтата се спазва и маслиновите гори на Егея се подготвят да поднесат плодовете си на трапезата.



Маршрутът на маслиновите дървета – пътеводител за посетителите

Турция, включена в Културния маршрут на маслиновите дървета на Съвета на Европа, е горд производител на маслини във всички свои географски области. Сред всички тези региони, основните зони на добив на маслини са по крайбрежието на Егейско море. Най-много маслини се добиват в провинциите Балъкесир, Измир, Маниса, Айдън и Мугла, а подножието на планината Ида е основна област за отглеждането им. Маршрутът на маслините в Турция започва от Чанаккале с пътуване назад из историята на зехтина и посещение в първия турски музей на зехтина в китното селце Адатепе. По-навътре в континенталната част на страната, Балъкесир, близо до Айвалък, е още един ключов район, където отглеждането на маслини е най-разпространената селскостопанска дейност. В региона се провеждат фестивали на реколтата, които дават чудесната възможност всеки посетител да се докосне до местната култура и деликатеси.



Напред по маршрута, в Киркагач, регион Маниса, расте най-старото маслиново дърво, на възраст от 1650 години. Днес то все още ражда плодове, регистрирано е като „дърво паметник“ и от 2013 г.  е в Списъка на защитените видове. Перлата на Егейско море, Измир, се смята за едно от най-важните средища на маслини и зехтин в Турция. Древни маслинови дървета могат да се срещнат още в Селчук, Сеферихисар, Гюзелбахче, Урла, Чешме и Карабурун. Узункьой приветства посетителите си с Музея на зехтина Кьостем (Köstem), където се разкрива 4000-годишната история на отглеждане на маслини в региона, а очарователният град Урла е включен в пътеводителя на Мишлен и предлага на посетителите си прясна и вкусна храна и разнообразни исторически приключения.



На юг маршрутът води към сърцето на маслиновите гори – Айдън, дом на 25 милиона дървета. В Кушадасъ е Музеят на историята на маслините и зехтина Олеатриум. Пътуването из историята на маслините и зехтина в този регион може да се съчетае с морска ваканция в егейския регион Мугла. Окръгът Милас държи значителен дял от добива на маслини. Има сведения, че маслинови дървета са отглеждани в Милас още преди 8000 години. По време на Фестивала на маслиновата реколта в Милас всеки може да опита от висококачествената продукция на региона.

Вековен обичай – събиране на маслиновата реколта

Маслиновите дръвчета цъфтят през юни и продължават да растат до последните дни на лятото, а реколтата им е готова да бъде събрана в първите есенни дни. Утвърдената във времето традиция за бране на маслини събира заедно семейства, местни жители и гости на града, за да се включат в една вековна практика и да отпразнуват плода, който седи в центъра на културата и кухнята им. Процесът по събиране на реколтата започва с брането на маслините. В Егейския регион местните жители спазват старата традиция за бране на ръка, тъй като така не само се запазва качеството на маслините, но и се укрепва връзката между земята и човека. Набраните маслини се разделят на „трапезни маслини“, „маслини за пресоване на зехтин“ и „маслини от земята“, паднали сами от дървото.



От маслиновото дърво до трапезата – чудото на зехтина

Пътят на маслините до превръщането им в зехтин е още едно уникално приключение. След като са набрани, те веднага се извозват до местни пресовъчни фабрики, където се пресоват и бутилират, за да се получи висококачественият и подсилващ вкус на ястията със зехтин, основен продукт за здравословната егейска кухня. Чудните свойства на зехтина са основен фактор за здравето и дълголетието. Продуктът може да бъде включен във всяко едно хранене. За закуска се сервира овкусен с подправки и служи за потапяне на хляб, но често се използва и при готвене. Местните билки благословен трън (şevket-i bostan) и самфир (deniz börülcesi), както и зеленчуците, сред които артишок и цветове от тиквички, се използват за приготвянето на лесни, но здравословни и ароматни ястия със зехтин, като той идеално подчертава вкуса на съставките. Наред с това към всяко ястие се сервират салати с вкусен дресинг от зехтин, оцет или лимон.


Тагове: маслини, Турция
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 5540