EUR 1.9558
USD 1.7650
CHF 2.0835
GBP 2.3153
CNY 2.4873
you tube
mobile version

Турция е подала молба за членство в БРИКС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Турция е подала молба за членство в БРИКС

mail11:35 | 03.09.2024прегледи 451 коментарикоментари 0


Турция е подала официално заявление за присъединяване към групата БРИКС, пише турското издание Економим, като цитира Блумбърг. Позовавайки се на запознати източници, Блумбърг съобщи, че разширяването на БРИКС ще бъде обсъдено на следващата среща на групата през октомври в Русия.

БРИКС е основан през 2006 г. и понастоящем в организацията членуват 9 държави (Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка - съучредители; Египет, Етиопия, Иран и Обединените арабски емирства). От 2009 г. БРИКС се превърна в единен геополитически блок, който всяка година провежда срещи на върха и участва в координацията на многостранната политика.

Инициативата на Турция да се присъедини към групата БРИКС се разглежда като част от усилията ѝ да увеличи глобалното си влияние и да изгради нови съюзи извън традиционните си западни съюзници, отбелязват авторите на материала в Блумбърг, предаде БТА.

По време на официалното си посещение в Китай в началото на юни турският външен министър Хакан Фидан изрази стремежа на страната си да търси нови възможности за сътрудничество с различни партньори в платформи като БРИКС, съобщи Синхуа в свой анализ под заглавие "Защо Турция се интересува толкова много от БРИКС", който БТА публикува на 19 юни. Фидан присъства и на срещата на външните министри на блока в руския град Нижни Новгород на 10-11 юни.

С членството си в БРИКС Турция се стреми да засили икономическото си сътрудничество с държави като Русия и Китай и да се превърне в търговски мост между ЕС и Азия, се посочва в публикацията на Блумбърг.

А Синхуа цитира анализатора Серкан Демирташ, според когото "интересът на Турция към БРИКС е част от една икономически ориентирана дипломация, която не иска да пропусне нарастващата икономическа мощ на Азия в частност".

Световната икономика все повече се ориентира към южнотихоокеанския регион, където растежът е значително по-висок. Ето защо Турция не може да остане безразлична към тези процеси, отбеляза на свой ред преподавателят по международни отношения в Университета по икономика и технологии ТОББ (TOBB) в Анкара Огуз Дирийоз.

Дирийоз заяви, че участието на средноголеми сили като Турция може да засили значението на БРИКС, тъй като държавите членки се стремят към многополюсен световен ред, който не е доминиран от суперсили.

В същото време Анкара не иска да се откъсне напълно от Запада, пишат авторите на Блумбърг и напомнят позиция на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че Турция трябва да развива отношенията си едновременно и с Изтока, и със Запада, както и мнението му, че участието на страната в БРИКС ще допринесе за развитието на различни подходи и политики в световната икономическа система.

"Всяко потенциално решение (за присъединяване към БРИКС) няма да бъде взето в противовес на Европа, тъй като Турция е дългогодишен член на НАТО и европейските институции", категоричен е Огуз Дирийоз.

Европейският съюз, с когото Турция преговаря за пълноправно членство, обаче едва ли ще погледне с добро око на страна, която е в политико-икономически съюз с Русия и Китай.

През юли т.г. по време на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в Астана беше приета "Съвместна декларация за установяване на стратегическо партньорство между Азербайджан и Китай". Съгласно параграф 4.5 от декларацията Азербайджан изрази желанието си да се присъедини към БРИКС и Китай подкрепи участието на Азербайджан в организацията.

В близката история на организацията обаче има и един отказ от присъединяване на страна, получила покана. В края на 2023 г. Аржентина - вече с новоизбрания президент Хавиер Милей, заяви, че няма да се присъедини към БРИКС. Най-големият поддръжник на включването и на Аржентина обяснимо е Бразилия.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg