EUR 1.9558
USD 1.7528
CHF 2.0762
GBP 2.3469
CNY 2.5001
you tube
mobile version

Турция може да изнася втечнен газ за Египет

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Турция може да изнася втечнен газ за Египет

mail13:30 | 24.09.2024прегледи 299 коментарикоментари 0


Турската държавна компания "Боташ" е подписала десетгодишен договор за внос на втечнен газ (LNG) от френския енергиен гигант "Тотал Енержи" (TotalEnergies) с възможност за пренасочване към Египет и Европа, пише египетското онлайн издание "Ентърпрайс нюз", като се позова "Блумбърг".

Споразумението предвижда "Тотал Енержи" да доставя около 1,6 милиарда кубични метра годишно от 2027 г. Стъпката е част от плановете на Турция да се превърне в газов център на прага на Европейския съюз (ЕС). 

Наред с това Египет обсъжда с Кипър изграждането на 90-километров подводен тръбопровод за пренос на кипърско синьо гориво от офшорното поле "Афродита" към египетските производствени съоръжения в газовото находище "Зохр" в Средиземно море. Плановете бяха във фокуса на срещата на египетския министър на петрола и минералните ресурси Карим Бадауи и кипърския му колега Йоргос Папанастасиу в Никозия в края на август.

Египет изненадващо се завърна като вносител на газ на международните пазари, след като постигна самодостатъчност през 2018 г., благодарение на откриването на редица находища, включително огромното газово поле "Зохр". През 2023 г. обаче местният добив отбеляза спад, което наред с продължителни горещини, доведе до въвеждане на режим на тока в цялата страна.

За да се справи с недостига, правителството купи чрез два международни търга общо 41 товара втечнен газ - 21 през юли и 20 през септември т.г. 

Египет не е изоставил амбицията си да бъде нетен износител на втечнен газ. Правителството има за цел да увеличи отново добива, като планира общо 110 проучвателни сондажи за газ и нефт през настоящата данъчна 2024/2025 година при инвестиционни разходи в размер на 1,2 милиарда долара.БТА


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg