EUR 1.9558
USD 1.7528
CHF 2.0762
GBP 2.3469
CNY 2.5001
you tube
mobile version

Туск : Да забравим утопичните мечти за интеграция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Туск : Да забравим утопичните мечти за интеграция

mail12:20 | 02.06.2016прегледи 1596 коментарикоментари 0


„Добро съвпадение е, че в този труден - може би дори драматичен - момент в историята на Европейския съюз, имам възможността да се обърна към представители на бизнеса, предприемачи и мениджъри”. С тези встъпителни думи започна речта си председателят на Европейския съвет Доналд Туск на Европейската бизнес среща на върха. Ето някои акценти от изказването му, което можете да видите и във видеото:

Европа наистина се нуждае от отговорност, прагматизъм, здрав разум, математически умения, които са характерни за нашата среда. Именно вашата практичност ви кара да се концентрирате върху въпросите, свързани с дейността ви. И с право, защото в действителност вие решавате за неща, които са от съществено значение за обикновените хора: заетост, заплати, качество на живот. Днес, обаче, ние трябва всички заедно да мислим за предизвикателствата от по-общ характер.

Изправени сме пред предизвикателства, които ще се отразят не само на икономическото бъдеще на Европа, но и на самото ѝ съществуване, каквото го познаваме досега. На карта е либерално-демократичният ред, заедно с целия набор ценности и принципи, които са в основата на западната цивилизация.

Нека се съсредоточим върху два въпроса. Първо, трябва на всяка цена да запазим и укрепим политическото единство на Запада. Имам предвид Запада в политически, а не географски смисъл. Става все по-ясно, че новият международен ред, не е задължително да следва нашите правила. Зачитането на правилата, споразуменията, институциите, които контролират тези правила, не се спазва от всички. В свят без правила, най-бруталните и наглите ще са тези, които печелят, докато по-слабите и достойните ще са губещите.

Второ, трябва да поддържаме вътрешния европейски ред. Не е нужно да обяснявам на никого от присъстващите тук колко драматични ще са последиците, включително икономически, от Brexit. Интересна прогноза беше представена от Хосе Анхел Гурия, генерален секретар на ОИСР, на срещата на върха на Г-7. Според него, излизане на Великобритания от ЕС ще представлява негативен шок не само върху икономиката на Обединеното кралство, но и ще има последствия и в ОИСР и други европейски страни.

Още по-лош ефект ще има евентуалното разпадане на Шенген. Европейската комисия изчислява, че преките разходи "извън Шенген" ще бъдат между 5 и 18 милиарда евро годишно. Проучване на фондация Бертелсман сочи, че само Германия ще се изправи пред допълнителни разходи от 77 до 235 милиарда евро общо до 2025 г.

Ето такава може да бъде икономическата цена на нашите политически грешки и пропуски. Но ние знаем, че има други заплахи, а мигрантската криза показва колко трудно е да се постигне общ европейски отговор и обща решимост в процеса на вземане на решение. Все пак, най-голямата заплаха за Европа е неувереността и липсата на енергия в про-европейската среда, за разлика от засилващата се енергия сред радикалите и екстремистите.

Европейският съюз трябва да се откаже от утопичните си мечти за по-дълбока интеграция, за да се пребори с нарастващия евроскептицизъм.

Лидерите на ЕС трябва да се концентрират върху практичните мерки като укрепване на границите и банков съюз.

Дори да останем либерални, креативни и смели в нашия социален, интелектуален и икономически живот, трябва да се ръководим от консервативния разум. Радикални и бурни политически промени ще ни поведат към ентропия и хаос, но не и към по-добър ред. Днешна Европа заслужава повече търпение. Движение напред чрез идеология може да завърши с катастрофа. Ето защо, отчаяно се нуждаем от трезви глави и горещи сърца. Не обратното.

И нека не забравяме: когато гледаш твърде далеч напред, лесно можеш да се спънеш и да паднеш.

.


Тагове: Туск, Европа
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg