АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Тънкостите на готвенето с бира
Как се готви с бира показват домакини в кулинарна изложба в търговищкото село Лиляк. Организатор на любопитната инициатива с конкурсен характер, посветена на 5-ти август – Международен ден на бирата, е Народно читалище (НЧ) “Михаил Донев -1903“, съобщи за БТА секретарят на културната институция Ирина Василева.
Кулинарният празник е насрочен за 3 август, и е озаглавен „Сготви с бира“.
Василева разказа, че участничките от селото и от Търговище ще представят различни ястия, приготвени с бира. Дошлите на празника ще могат да дегустират „Дробчета по селски с бира“, „Бирени тиквички“, „Кърначета с бира“, „Соленки“ „Локумени пурички с бирено тесто“, „Пухкава бирена баница“ и други вкусотии. Жури от трима души ще определи най-добрите, въз основа и на гласуването на гостите.
Организаторите са подготвили кутия, в която ще се събират парите от продажбата на порциите с гозби – всяка ще е на символичната цена от 0,50 лв. А събраните пари ще бъдат използвани за други читалищни дейности в бъдеще, допълни секретарят.
Участничка е предоставила и рецептата за баницата с бира - продуктите за нея са всеизвестните, но се добавя и напитката. За да се приготви, трябва да се разбият яйцата, а млякото да се смеси с щипка сол и захар. Към него трябва да се добавят яйцата, бирата и брашно, и да се разбърка добре до получаване на хубава консистенция. Баницата се разрязва и се залива със сместа, като тя се разнася с въртеливи движения. Поръсва се с масло и се пече в умерено загрята фурна за 30-35 минути или до получаване на златист загар.
На фона на българска народна музика на живо, наред с вкусните ястия, може да се изпие и чаша бира. Ще има състезание за най-бързо пиене на халба от полезната и предпочитаната през летния сезон напитка. Най-бързите ще получат и подарък, осигурен от организаторите.
Tweet |
|